praca badawcza o czosnku

Forum dla uczniów przygotowujących się do olimpiady biologicznej. Zadania, testy, przykładowe prace badawcze. Wymiana informacji i wiedzy biologicznej.
Katgab
Posty: 2
Rejestracja: 22 sie 2016, o 10:19

praca badawcza o czosnku

Post autor: Katgab » 22 sie 2016, o 10:46

Hej, przygotowuje pracę badawczą o grzybobójczej aktywności czosnku na drożdże wygląda to mniej więcej tak: do wody dodaje cukier na pożywkę dla drożdży a potem określone ilości przeciśniętego przez praskę czosnku i następnie dodaje drożdże i zgodnie z założeniem czosnek powinien spowolnić rozwój drożdży ale im więcej go dodaje tym intensywniejszy jest rozwój drożdży. Nie wiem co robię źle, powtarzałam 3 razy i za każdym razem to samo
Czy ktoś z Was wie czy robie gdzieś błąd? Z góry dziękuję za odpowiedź

jarosz99
Posty: 17
Rejestracja: 21 lip 2016, o 10:43

Re: praca badawcza o czosnku

Post autor: jarosz99 » 22 sie 2016, o 19:23

A to nie jest tak, że czosnek jest bakteriobójczy, a nie grzybobójczy?

Katgab
Posty: 2
Rejestracja: 22 sie 2016, o 10:19

Re: praca badawcza o czosnku

Post autor: Katgab » 22 sie 2016, o 19:47

w wielu publikacjach jest opisany jako środek bakterio i grzybobójczy

serotonina1997
Posty: 36
Rejestracja: 7 lis 2015, o 16:46

Re: praca badawcza o czosnku

Post autor: serotonina1997 » 23 sie 2016, o 09:48

Fitoncydy, m.in. allicyna zawarta w czosnku są zarówno bakterio-, grzybo-, jak i pierwotniakobójcze.


AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: praca badawcza o czosnku

Post autor: AnnaWP » 23 sie 2016, o 16:22

Może akurat tym grzybom nie szkodzi? Nie to trujące co trujące, ale to co nas akurat truje w tym stężeniu i czasie działania.

Kankuros
Posty: 16
Rejestracja: 26 gru 2014, o 02:09

Re: praca badawcza o czosnku

Post autor: Kankuros » 24 sie 2016, o 19:06

Bo drożdże w ogóle nie będą się rozwijały na samym cukrze, pisałem o nich pracę rok temu, i musiałem wymyślać z miesiąc, żeby zaczęły mi się dzielić (dopiero na wodzie peptonowej). Więc czosnek pewnie działa tutaj jako te brakujące części pożywki (związki azotu i fosforu)

Chyba, że źle zrozumiałem, i dodajesz nie zwykły cukier.

I jak mierzysz rozwój drożdży? bo to, że one np. robią więcej co2 nijak się ma do wzrostu ilości/wielkości komórek.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post