Temperatura wrzenia

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
biolog428
Posty: 225
Rejestracja: 13 paź 2012, o 14:25

Temperatura wrzenia

Post autor: biolog428 »

Czemu wzrost temp. wrzenia wody (np. przez dodatek soli) skraca czas gotowania? Przeciez im wyższa temp wrzenia tym wiecej energii trzeba dostarczyć, aby zmienić stan skupienia z cieklego na gazowy. Czy się mylę?!

Adax82
Posty: 1519
Rejestracja: 2 lis 2013, o 19:42

Re: Temperatura wrzenia

Post autor: Adax82 »

biolog428,
W zasadzie pytasz o dwie rzeczy:
1. Empiryczna reguła vant Hofffa mówi, że gdy temperaturę podniesiemy o 10 st to reakcja przebiega 2-4 razy szybciej. Dotyczy to reakcji chemicznych i biochemicznych.
2. Co do samego procesu wrzenia wody w sensie czasu jego trwania, to ciepło parowania wody jest tym mniejsze im wyższa jest temperatura wrzenia - co jest do odczytania wprost z wykresu i-s ( entalpia - entropia ) dla pary wodnej.
biolog428
Posty: 225
Rejestracja: 13 paź 2012, o 14:25

Re: Temperatura wrzenia

Post autor: biolog428 »

Ale co jest złego w moim toku rozumowania ? Nie mogę sobie tego uzmysłowić no bo przecież jak jest wyższa temp. wrzenia to wedlug mnie trzeba dostarczyć więcej energii, np. w postaci ciepła (czyli dłużej gotując) aby przejść z jednego stanu skupienia w drugi.

pesel

Re: Temperatura wrzenia

Post autor: pesel »

A szybciej Ci się ugotuje w 20 st. C, 50 st. C, 100 st. C czy w 120 st. C? Podwyższając temperaturę wrzenia cieczy dajesz możliwość aby potrawa gotowała się w wyższej temperaturze. Idąc Twoim tokiem rozumowania jajka można by szybko gotować np. w 10 st. C np. obniżając ciśnienie zewnętrzne tak aby woda wrzała w 10 st. C. Tyle, że tak jajka nie ugotujesz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości