hydraty
-
- Posty: 1
- Rejestracja: 4 kwie 2017, o 20:25
hydraty
nie mam pojęcia jak zrobić to zadanie
1. W jakiej ilości wody należy rozpuścić 50 g sześciowodnego chlorku żelaza FeCl3·6H2O, aby otrzymać 10% roztwór FeCl3?
1. W jakiej ilości wody należy rozpuścić 50 g sześciowodnego chlorku żelaza FeCl3·6H2O, aby otrzymać 10% roztwór FeCl3?
Re: hydraty
Na początku sprawdzamy ile gramów samej soli zawiera FeCL3 x 6H20
162,5 g soli - 270,5 g hydratu
xg - 50g
x=30,03g
Wiemy więc, że w naszym roztworze po rozpuszczeniu zawartość FeCL3 ma wynosić 30,03g.
Możemy teraz albo podstawić to pod wzór na Cp albo zrobić proporcję.
Cp=ms/mr
0,1=30,03/mr
mr= 300,3g
Wiemy że roztwór waży 300,3g.
Wystarczy od tego odjąc masę hydratu i dowiemy się w jakiej ilości wody musimy to rozpuścić czyli:
300,3 - 50 = 250,3g.
162,5 g soli - 270,5 g hydratu
xg - 50g
x=30,03g
Wiemy więc, że w naszym roztworze po rozpuszczeniu zawartość FeCL3 ma wynosić 30,03g.
Możemy teraz albo podstawić to pod wzór na Cp albo zrobić proporcję.
Cp=ms/mr
0,1=30,03/mr
mr= 300,3g
Wiemy że roztwór waży 300,3g.
Wystarczy od tego odjąc masę hydratu i dowiemy się w jakiej ilości wody musimy to rozpuścić czyli:
300,3 - 50 = 250,3g.
Re: hydraty
Czy w takim zadaniu też muszę wziąć pod uwagę hydrolizę?pesel pisze:Układający zadanie chyba zapomniał, że FeCl3 ulega hydrolizie.
Rozpuszczalność A12(S04)3 w temperaturze 293 K wynosi 26,7 g w 100 g wody. Oblicz, w jakiej najmniejszej ilości wody można, w tej temperaturze, rozpuścić 666 g A12(S04)3-18 H2Ó
Re: hydraty
Nie trzeba. Pesel próbuje pokazać holistyczne spojrzenie na chemię. A może pokaż jak to próbowałaś rozwiązać.Nojestem pisze:Czy w takim zadaniu też muszę wziąć pod uwagę hydrolizę?pesel pisze:Układający zadanie chyba zapomniał, że FeCl3 ulega hydrolizie.
Rozpuszczalność A12(S04)3 w temperaturze 293 K wynosi 26,7 g w 100 g wody. Oblicz, w jakiej najmniejszej ilości wody można, w tej temperaturze, rozpuścić 666 g A12(S04)3-18 H2Ó
Re: hydraty
No policzyłem sobie masy hydratu i samej soli. Potem równanie
Skoro 26,7g Al2(so4)3 rozpuszcza się w 100g(h2o) + 26,7g roztworu nasyconego to:
342g Al2(so4)3 rozpuści się w mh20 + 666g(masa hydratu)
Skoro 26,7g Al2(so4)3 rozpuszcza się w 100g(h2o) + 26,7g roztworu nasyconego to:
342g Al2(so4)3 rozpuści się w mh20 + 666g(masa hydratu)
Re: hydraty
Niestety źle. Nie bierzesz pod uwagę faktu, że podczas rozpuszczania hydratu, zawarta w nim woda przechodzi do roztworu.Nojestem pisze:No policzyłem sobie masy hydratu i samej soli. Potem równanie
Skoro 26,7g Al2(so4)3 rozpuszcza się w 100g(h2o) + 26,7g roztworu nasyconego to:
342g Al2(so4)3 rozpuści się w mh20 + 666g(masa hydratu)
Na początku powinieneś zrobić proporcję i dowiedzieć się ile gramów hydratu należy wziąć aby po rozpuszczeniu otrzymać 26,7 grama czystej soli, czyli:
26,7 g - x hydratu
342g (masa molowa soli) - 666g (masa hydratu)
x = 52g.
Musimy wziąć 52 gramy hydratu. I teraz, w trakcie rozpuszczania masa wody zawarta w hydracie przechodzi do pozostałej wody. Dowiedzmy się więc ile tam jest wody:
52g - 26,7 g =25,3 g wody.
Po rozpuszczeniu hydratu mamy 26,7 grama samej soli na 100g wody. Natomiast przed rozpuszczeniem masa wody będzie mniejsza o tą wodę pochodzącą z hydratu (25,3g). Tak więc masa wody przed rozpuszczeniem wynosi : 100-25,3= 74,7g
Wiemy więc, że
52 g hydratu przypada na 74,7 grama wody
666 g hydratu przypada na x grama wody
x= 956,7g
Re: hydraty
Przecież to samo wychodzi z mojego równania, może zapiszę je inaczej:lukasz471 pisze:Niestety źle. Nie bierzesz pod uwagę faktu, że podczas rozpuszczania hydratu, zawarta w nim woda przechodzi do roztworu.Nojestem pisze:No policzyłem sobie masy hydratu i samej soli. Potem równanie
Skoro 26,7g Al2(so4)3 rozpuszcza się w 100g(h2o) + 26,7g roztworu nasyconego to:
342g Al2(so4)3 rozpuści się w mh20 + 666g(masa hydratu)
Na początku powinieneś zrobić proporcję i dowiedzieć się ile gramów hydratu należy wziąć aby po rozpuszczeniu otrzymać 26,7 grama czystej soli, czyli:
26,7 g - x hydratu
342g (masa molowa soli) - 666g (masa hydratu)
x = 52g.
Musimy wziąć 52 gramy hydratu. I teraz, w trakcie rozpuszczania masa wody zawarta w hydracie przechodzi do pozostałej wody. Dowiedzmy się więc ile tam jest wody:
52g - 26,7 g =25,3 g wody.
Po rozpuszczeniu hydratu mamy 26,7 grama samej soli na 100g wody. Natomiast przed rozpuszczeniem masa wody będzie mniejsza o tą wodę pochodzącą z hydratu (25,3g). Tak więc masa wody przed rozpuszczeniem wynosi : 100-25,3= 74,7g
Wiemy więc, że
52 g hydratu przypada na 74,7 grama wody
666 g hydratu przypada na x grama wody
x= 956,7g
*przez rozpuszczenie x gram hydratu do roztworu wprowadzamy 342/666 x gram Al2(so4)2
Skoro x=666g to równanie ma postać:
26,7g Al2(so4)3 - 126,7 g nasyconego
342/666 * 666 - mh20 + 666g
Re: hydraty
No i teraz widać Czyli potraktowałeś to zadanie w ten sposób, że jako niewiadomą podstawiłeś masę roztworu. Ciekawy sposób.Nojestem pisze:lukasz471 pisze:Nojestem pisze:
Przecież to samo wychodzi z mojego równania, może zapiszę je inaczej:
*przez rozpuszczenie x gram hydratu do roztworu wprowadzamy 342/666 x gram Al2(so4)2
Skoro x=666g to równanie ma postać:
26,7g Al2(so4)3 - 126,7 g nasyconego
342/666 * 666 - mh20 + 666g
Re: hydraty
No i teraz widać Czyli potraktowałeś to zadanie w ten sposób, że jako niewiadomą podstawiłeś masę roztworu. Ciekawy sposób.Nojestem pisze:lukasz471 pisze:Nojestem pisze:
Przecież to samo wychodzi z mojego równania, może zapiszę je inaczej:
*przez rozpuszczenie x gram hydratu do roztworu wprowadzamy 342/666 x gram Al2(so4)2
Skoro x=666g to równanie ma postać:
26,7g Al2(so4)3 - 126,7 g nasyconego
342/666 * 666 - mh20 + 666g
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 7417 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
9 mar 2018, o 06:44
-
-
Zadanie hydraty rozpuszczalność soli bezwodnej
autor: 00000000000000000000 » 27 kwie 2021, o 11:17 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 3389 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
27 kwie 2021, o 11:17
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości