Kwas mlekowy a mleczan
-
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 lip 2017, o 08:49
Kwas mlekowy a mleczan
Witam wszystkich na forum.
Jestem tutaj nowa i z góry przepraszam jeżeli poruszam wątek o którym była już mowa, ale nurtuje mnie pewna sprawa. I w związku z tym zwracam się do Państwa z pytaniem.
Czy istnieje jakaś różnica pomiędzy kwasem mlekowym a mleczanem? Czy można zamiennie używać tych pojęć? Zawsze wydawało mi się (w wielkim skrócie), że kwas mlekowy powstaje w procesie spalania glukozy a następnie w wyniku jego dysocjacji powstaje mleczan i że są to dwie różne substancje.
Natomiast natknęłam się na informacje z różnych źródeł (publikacje, strony internetowe) gdzie te pojęcia były stosowane zamiennie, np.: podczas pomiarów wysiłkowych u sportowców mierzony był kwas mlekowy i w tej samej publikacji autorzy użyli sformułowania, że mierzony był mleczan i przyznam szczerze, że trochę się pogubiłam. Czy jest w ogóle możliwość pomiaru kwasu mlekowego w organizmie?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina
Jestem tutaj nowa i z góry przepraszam jeżeli poruszam wątek o którym była już mowa, ale nurtuje mnie pewna sprawa. I w związku z tym zwracam się do Państwa z pytaniem.
Czy istnieje jakaś różnica pomiędzy kwasem mlekowym a mleczanem? Czy można zamiennie używać tych pojęć? Zawsze wydawało mi się (w wielkim skrócie), że kwas mlekowy powstaje w procesie spalania glukozy a następnie w wyniku jego dysocjacji powstaje mleczan i że są to dwie różne substancje.
Natomiast natknęłam się na informacje z różnych źródeł (publikacje, strony internetowe) gdzie te pojęcia były stosowane zamiennie, np.: podczas pomiarów wysiłkowych u sportowców mierzony był kwas mlekowy i w tej samej publikacji autorzy użyli sformułowania, że mierzony był mleczan i przyznam szczerze, że trochę się pogubiłam. Czy jest w ogóle możliwość pomiaru kwasu mlekowego w organizmie?
Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Ewelina
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Jeśli ktoś używa słowa mleczan", to chodzi mu w domyśle o jakąś sól kwasu mlekowego np. mleczan sodu CH3-COONa. W wyniku reakcji z 1 cząsteczki glukozy powstają 2 cząsteczki kwasu mlekowego CH3-COOH, które natychmiast reagują z obecnymi w komórce solami sodu np. z Na2HPO4, gdzie reakcja wygląda tak: CH3-COOH + Na2HPO4 = CH3-COONa + NaH2PO4. Mleczan czy kwas mlekowy - chodzi o tę samą resztę kwasową
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Sry, chemia była dawno Napisałem w reakcjach octan Mleczan to oczywiście CH3-CHOH-COOH
-
- Posty: 2
- Rejestracja: 20 lip 2017, o 08:49
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Super Dziękuję bardzo za odpowiedź
-
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 wrz 2016, o 21:10
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Oba pojęcia są stosowane zamiennie. Tak naprawdę nie robi to absolutnie żadnej różnicy. Na poziomie komórkowym wygodniej jest stosować nazwy anionowe, to takie zboczenie biochemików, zresztą bardzo wygodne i fajne bardziej naukowo i profesjonalnie brzmi pirogronian, bursztynian, alfa-ketoglutaran niż kwas pirogronowy, kwas bursztynowy, kwas alfa-ketoglutarowy
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Czyli, że nauczyciel powinien zaakceptować oba nazewnictwa na sprawdzianie?
-
- Posty: 27
- Rejestracja: 15 wrz 2016, o 21:10
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Nawet musi
Re: Kwas mlekowy a mleczan
W sumie to zależy od zadania, bo jeśli ktoś poprosi o nazwę to można i taką i taką, ale jeśli zaznaczy, że systematyczną to już nie
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Ja za to wyczytałem w Biologii Campbella", że te nazwy w stylu mleczan, pirogronian itp. to nic innego jak aniony reszt kwasowych czyli w przypadku mleczanu to będzie C2H4OHCOO-, dlatego nie wiem czy na sprawdzianie, gdy otrzymacie kwas mlekowy i napiszecie, że to mleczan, to wtedy nauczyciel to uzna. Chyba że kwas zdysocjuje i anion mleczanowy (bo taka jest chemiczna nazwa) nazwiecie mleczanem to powinno być ok Czyli reasumując jest tak jak napisała pani Ewelina i mcdreamy69, na skutek dysocjacji kwasu mlekowego powstaje mleczan i kation wodorowy, a nazwa mleczan jest używana głównie jeżeli omawiamy te jony na poziomie komórkowym.
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Na studiach nie-chemicznych zaliczą. Na sprawdzianie w szkole mogą nie zaliczyć.
Pani Buka
- Nitrogenium32
- Posty: 1875
- Rejestracja: 7 lip 2013, o 13:51
Re: Kwas mlekowy a mleczan
Idealne podsumowanie. Bo tak naprawdę mleczan to jest sól kwasu mlekowego. Na studiach związanych z chemią bardzo się uważa na dokładność, poprawność itd., więc na pewno by nie uznali tam zamiennego użycia pojęć kwas mlekowy i mleczan". A w szkole różnie może być - jeden nauczyciel zaliczy, a drugi nie. Jak ktoś chce, niech się kłóci z nauczycielem.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 32881 Odsłony
-
Ostatni post autor: adamantan
3 lip 2017, o 15:37
-
- 0 Odpowiedzi
- 5830 Odsłony
-
Ostatni post autor: ciupaga
8 gru 2019, o 20:43
-
-
Kwas mrówkowy, octowy, mlekowy - walka z warrozą
autor: hurriway » 24 mar 2017, o 10:19 » w Chemia organiczna - 2 Odpowiedzi
- 6785 Odsłony
-
Ostatni post autor: Amanda123
24 kwie 2018, o 14:19
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 6525 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
16 sty 2019, o 13:51
-
- 21 Odpowiedzi
- 20421 Odsłony
-
Ostatni post autor: Cappy
23 kwie 2017, o 17:59
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości