Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

Wzajemna pomoc w rozwiązywaniu zadań i prac domowych z biologii. Napisz, dodaj załącznik, wskaż problem, którego nie rozumiesz.
barteox33
Posty: 1
Rejestracja: 1 mar 2018, o 17:08

Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

Post autor: barteox33 » 1 mar 2018, o 17:16

Witam
Nie znalazłem podobnego zapytania,
Mianowicie robię arkusz maturalny OKE styczeń 2017,
i padło pytanie Określ przyczynę lepszej przyswajalności w organizmie człowieka żelaza z pokarmów
pochodzenia zwierzęcego niż z produktów pochodzenia roślinnego."
Dwa przykłady poprawnych odpowiedzi to : Inna wartościowość atomów żelaza w pokarmie pochodzenia zwierzęcego/Występowanie żelaza związanego z białkami w pokarmie pochodzenia zwierzęcego.

Moja odpowiedź na którą wpadłem : Żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne ponieważ ludzki
układ pokarmowy nie jest przystosowany do trawienia celulozy budującej ściany komórkowe roślin, a co za tym
idzie dostęp do żelaza w nich w występującego jest utrudniony

Czy ta odpowiedź ma odzwierciedlenie w prawdzie, i czy powinna przejść na egzaminie ?


Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Rabbit Heart
Posty: 42
Rejestracja: 11 mar 2016, o 23:24

Re: Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

Post autor: Rabbit Heart » 1 mar 2018, o 20:13

Ale w celulozie nie ma żelaza.

Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 3871
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17

Re: Przyswajalność żelaza z pokarmów pochodzenia zwierzęcego i produktów roślinnych

Post autor: Mårran » 2 mar 2018, o 18:19

Chodzi głównie o to, że żelazo zwierzęce jest dwuwartościowe, a to jest wchłaniane, poza tym jest chelatowane w postaci hemu, co zwiększa przyswajalność.
Pani Buka

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post