Wykrywania glukozy w truskawce - zadania z chemii żywność - poziom 1 liceum

Wątki i posty o tematyce przyrodniczej, niepasujące do pozostałych kategorii wyodrębnionych na forum przyrodniczym
Krzemionka01
Posty: 1
Rejestracja: 2 cze 2018, o 11:48

Wykrywania glukozy w truskawce - zadania z chemii żywność - poziom 1 liceum

Post autor: Krzemionka01 » 2 cze 2018, o 12:01

Witam!
Potrzebuję pomocy z zadaniami z chemii. Z góry ogromnie dziękuję za pomoc i chwilkę poświęconego czasu)

1. Zapisz równanie rekacji, jaka zachdzi podczas wykrywania glukozy w truskawce.

2. Podaj jaki enzym jest niezbędny do przeprowadzenia procesu fermentacji alkoholowej. Co jest źródłem tego enzymu?

3. Wyjaśnij jaka jest różnica pomiędzy jodyną, a płynem Lugola, skoro obie substancje zawierają jod? Zapisz reakcję chemiczną jaka zachodzi podczas rozpuszczania jodu w plynie Lugola ?

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post