Opieńka czy łuskwiak nastroszony?

Grzyby, grzybki w naszych lasach, ale także szeroko pojęta mikologia - nauka o grzybach, ich systematyce, budowie, fizjologii, a także znaczeniu dla człowieka
Bartek1993
Posty: 1
Rejestracja: 3 paź 2018, o 13:26

Opieńka czy łuskwiak nastroszony?

Post autor: Bartek1993 » 3 paź 2018, o 13:28

Proszę o informacje: co to za grzyb? Podobno to opieńka miodowa, ale wolę skonsultować.
Załączniki
Screenshot_2018-09-20-12-51-03.png
Screenshot_2018-09-20-12-50-59.png

Boguslaw
Posty: 1491
Rejestracja: 4 sty 2010, o 11:50

Pholiota squarrosa

Post autor: Boguslaw » 4 paź 2018, o 07:13

Po tych zdjęciach ja bym optował za łuskwiakiem, pewnie nastroszonym(?) (Pholiota squarrosa)
Jak zrobisz wysyp u łuskwiaka będzie brązowy/rdzawobrązowy, opieńka ma biały!
W zależności od gustu, wrażliwości smakowej niektórzy jadają także łuskwiaka, jednak ze względu na nieprzyjemny smak uważany za niejadalny.
"Z bidą można jeść, ale za smaczny nie jest. - opinia koleżanki, która przeróżne grzybowe wynalazki testowała smakowo -)

ODPOWIEDZ