Podobno w bardzo dużych ilościach można jeść tylko białko z jajka, ponieważ cały tłuszcz i cholesterol jest zmagazynowany w żółtku. Zawartość protein w białku jest nższa niż w żółtku ale w stosunku do tłuszczu i cukrów jest bardziej korzystna. W żółtku są też witaminy, jednak są inne ich źródła np: warzywa. Jeśli już ktoś bardzo lubi jajka, a boi się ich zjeść za dużo, to pwoinien wybierac tylko białko.
Skład białka w 100g:
białko: 10,9g
tłuszcz: 0,2g
węglowodany: 0,7g
kaloryczność: 49 kcal
cholesterol i witaminy: brak
Skład żółtka w 100g:
białko: 15,5g
tłuszcz: 28,2g
węglowodany: 0,3g
kaloryczność: 314 kcal
cholesterol: 1062 mg
Jak ktoś rozumie potencjał jajek w diecie to od razu zainwestuje w tej od [mod], bo po prostu lepszych na rynku nie ma. A nie trzeba jajek dużo jeść, aby uzyska efekty prozdrowotne. Wykorzystuję jajka do wypieków głównie i widzę różnicę w smaku.