Witam,
przygotowuję zadanie o wpływie bakterii na środowisko i zastanawiam się, czy mogą one zmieniać odczyn gleby lub wody? A może to odczyn wpływa na to, jakie bakterie zasiedlają dane środowisko? Proszę o wyjaśnienie, może znacie jakieś konkretne przykłady
Wpływ bakterii na pH
Re: Wpływ bakterii na pH
Hej!
Obie rzeczy mają w przyrodzie miejsce.
Nie wszystkie bakterie mają tak doskonałe mechanizmy, by móc zneutralizować pH otoczenia i móc w nim funkcjonować. Nie oznacza to jednak, że bakterie nie zmieniają pH. Dobrym przykładem są następujące po sobie grupy mikroorganizmów podczas fermentacji mlekowej - jedne organizmy poprzez rozkład związków - głównie cukrów, zakwaszają środowisko, wykluczając rozwój pierwotnych bakterii, aż same giną (przez metabolity i pH), a robią niszę dla innych bakterii mlekowych.
Ale to zależy od rodzaju bakterii. Jeżeli chodzi o zmiany środowiska to skupiłabym się na w/w mlekowych, oraz Helicobacter pylori, która potrafi wokół siebie neutralizować pH naszego kwasu żołądkowego. Dodatkowo w podłożach różnicujących wykorzystuje się zdolność bakterii do zakwaszania lub czynienia podłoża bardziej zasadowym - dlatego dodaje się tam wskaźników jak czerwień obojętna czy czerwień fenolowa. A z tym nie-radzeniem sobie bakterii - badałam ostatnio wodę torfową na obecność Salmonella sp. w Żurawich Bagnach. Woda torfowa jest kwaśna i w tej wodzie, chociaż zwierzęta też mogą być nosicielami pałeczki, nic nie znaleźliśmy. Ani jednej małej salmonellki, zakładamy, że to przez niskie pH wody i brak zdolności salmonelli do przetrwania w takich warunkach.
W razie czego polecam też sprawdzić kilka artykułów na [mod] o ekstremofilach i o ich niezwykłych zdolnościach
Pozdrawiam!
Obie rzeczy mają w przyrodzie miejsce.
Nie wszystkie bakterie mają tak doskonałe mechanizmy, by móc zneutralizować pH otoczenia i móc w nim funkcjonować. Nie oznacza to jednak, że bakterie nie zmieniają pH. Dobrym przykładem są następujące po sobie grupy mikroorganizmów podczas fermentacji mlekowej - jedne organizmy poprzez rozkład związków - głównie cukrów, zakwaszają środowisko, wykluczając rozwój pierwotnych bakterii, aż same giną (przez metabolity i pH), a robią niszę dla innych bakterii mlekowych.
Ale to zależy od rodzaju bakterii. Jeżeli chodzi o zmiany środowiska to skupiłabym się na w/w mlekowych, oraz Helicobacter pylori, która potrafi wokół siebie neutralizować pH naszego kwasu żołądkowego. Dodatkowo w podłożach różnicujących wykorzystuje się zdolność bakterii do zakwaszania lub czynienia podłoża bardziej zasadowym - dlatego dodaje się tam wskaźników jak czerwień obojętna czy czerwień fenolowa. A z tym nie-radzeniem sobie bakterii - badałam ostatnio wodę torfową na obecność Salmonella sp. w Żurawich Bagnach. Woda torfowa jest kwaśna i w tej wodzie, chociaż zwierzęta też mogą być nosicielami pałeczki, nic nie znaleźliśmy. Ani jednej małej salmonellki, zakładamy, że to przez niskie pH wody i brak zdolności salmonelli do przetrwania w takich warunkach.
W razie czego polecam też sprawdzić kilka artykułów na [mod] o ekstremofilach i o ich niezwykłych zdolnościach
Pozdrawiam!
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 5 Odpowiedzi
- 14054 Odsłony
-
Ostatni post autor: MikePinto
18 cze 2018, o 09:07
-
- 0 Odpowiedzi
- 3117 Odsłony
-
Ostatni post autor: patricia1819
12 lut 2019, o 10:53
-
- 7 Odpowiedzi
- 3669 Odsłony
-
Ostatni post autor: kliop
16 lut 2019, o 11:12
-
- 2 Odpowiedzi
- 16389 Odsłony
-
Ostatni post autor: ewok
17 cze 2015, o 18:35
-
-
wpływ wody na zaprawę wapienną i gipsową
autor: banka » 30 cze 2014, o 17:54 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 2109 Odsłony
-
Ostatni post autor: banka
30 cze 2014, o 17:54
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości