Witam, Hejka
Moi drodzy chemicy proszę Was serdecznie o pomoc! Potrzebuję napisać wzór chemiczny (strukturalny) na SMALEC
Plus potrzebuje przereagowac tzn napisać równanie relacji również w tej formie strukturalnej, smalec rozpuszczony w chloroformie plus brom w chloroformie.
Liczę na Was i post scriptum : potrzebuje konkretów, bo niestety, moje dwie samodzielne próby napisania tego, skończyły się nie zaliczeniem projektu ltbeczy
Chemia na studiach
Re: Chemia na studiach
na studiach nie jestem, ale smalec to mieszanina różnych tłuszczów więc ciężko żeby miał jeden wzór strukturalny. Jakoś mało ci zależy na tym projekcie skoro otworzenie wikipedii przekroczyło twoje możliwości
Saturated fats
Total saturated 38–43%:
Palmitic acid: 25–28%
Stearic acid: 12–14%
Myristic acid: 1%
Unsaturated fats
Total unsaturated 56–62%
Monounsaturated 47–50%:
Oleic acid: 44–47%
Palmitoleic acid: 3%
Polyunsaturated Linoleic acid: 6–10%[1][2]
Saturated fats
Total saturated 38–43%:
Palmitic acid: 25–28%
Stearic acid: 12–14%
Myristic acid: 1%
Unsaturated fats
Total unsaturated 56–62%
Monounsaturated 47–50%:
Oleic acid: 44–47%
Palmitoleic acid: 3%
Polyunsaturated Linoleic acid: 6–10%[1][2]
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sty 2019, o 15:13
Re: Chemia na studiach
A po czym stwierdzasz, że na tą wspaniała Wikipedie nie zajrzałem? Widocznie nic mi to nie dało, po pierwsze nie uważam Wikipedii za jakieś wybitnie super źródło wiedzy, a po drugie co mi to da, że ja już od dawna wiem jak to jest tym smalcem, że może mieć naprawdę różny wzór itp, skoro mój prowadzący od chemii wymaga ode mnie takiej reakcji i już? Chyba przeważnie zanim zawraca się ludziom gitarę na forum, to szuka się czegoś u wujka Google Nie znalazłem to pytam.
[Link] Chemia na studiach
Bo zajrzenie na wikipedie dałoby Ci odpowiedź na twoje pytanie.Tabalooga13 pisze: ↑18 sty 2019, o 17:23
A po czym stwierdzasz, że na tą wspaniała Wikipedie nie zajrzałem?
angielska wikipedia jest dość wiarygodnym źródłem wiedzyTabalooga13 pisze: ↑18 sty 2019, o 17:23Widocznie nic mi to nie dało, po pierwsze nie uważam Wikipedii za jakieś wybitnie super źródło wiedzy,
kto pyta nie błądziTabalooga13 pisze: ↑18 sty 2019, o 17:23po drugie co mi to da, że ja już od dawna wiem jak to jest tym smalcem, że może mieć naprawdę różny wzór itp, skoro mój prowadzący od chemii wymaga ode mnie takiej reakcji i już? Chyba przeważnie zanim zawraca się ludziom gitarę na forum, to szuka się czegoś u wujka Google Nie znalazłem to pytam.
Odpowiedź jak będzie wyglądała ta reakcja opisałem Ci w poprzednim poście (post915622.html#p915622) tylko zamiast HBr jest Br2 z czym oczywiście miał racje 00000000000000000000 a ja się niesłusznie spierałem. (wybacz)
wzory tłuszczów nienasyconych w smalcu masz na wikipedii:
Saturated fats
Total saturated 38–43%:
Palmitic acid: 25–28%
Stearic acid: 12–14%
Myristic acid: 1%
żeby zapisać reakcję wykrywania tłuszczów nienasyconych bromem nie musisz mieć jednego wzoru smalcu (którego nie ma). Przeprowadzasz 3 reakcje z każdym z 3 kwasów nienasyconych które znajdują się w tym nieszczęsnym smalcu, wiązania podwójne pękają, brom się przyłącza bum odbarwienie roztworu bromu.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sty 2019, o 15:13
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sty 2019, o 15:13
Re: Chemia na studiach
Bo to nie może wyglądać w ten sposób, prawda?
(w przypadku kwasu palmitynowego)
(w przypadku kwasu palmitynowego)
Re: Chemia na studiach
W poprzednim poście przez przypadek uciąłem tłuszcze nasycone.
Saturated fats = tłuszcze nasycone
unsturated fats = tłuszcze nienasycone
W tłuszczach nasyconych nie ma wiązań podwójnych. Więc tam brom bez pomocy (światła) się nie przyłączy.
W tłuszczach nienasyconych a i owszem. Dlatego nie interesują Cię w tym momencie kwas palmitynowy, kwas stearynowy ani kwas myristynowy.
Interesują cie natomiast kwasy nienasycone czyli kwas oleinowy, kwas oleopalmitynowy oraz kwas linolowy.
Na przykładzie kwasu oleinowego:
Ta dodatkowa kreska (kolor niebieski) oznacza wiązanie podwójne które pęknie, brom przyłączy się do atomów węgla, które wcześniej były związane wiązaniem podwójnym.
Saturated fats = tłuszcze nasycone
unsturated fats = tłuszcze nienasycone
W tłuszczach nasyconych nie ma wiązań podwójnych. Więc tam brom bez pomocy (światła) się nie przyłączy.
W tłuszczach nienasyconych a i owszem. Dlatego nie interesują Cię w tym momencie kwas palmitynowy, kwas stearynowy ani kwas myristynowy.
Interesują cie natomiast kwasy nienasycone czyli kwas oleinowy, kwas oleopalmitynowy oraz kwas linolowy.
Na przykładzie kwasu oleinowego:
Ta dodatkowa kreska (kolor niebieski) oznacza wiązanie podwójne które pęknie, brom przyłączy się do atomów węgla, które wcześniej były związane wiązaniem podwójnym.
-
- Posty: 7
- Rejestracja: 12 sty 2019, o 15:13
Re: Chemia na studiach
No i w końcu to wszystko ma sens. Jesteś chemicznym bohaterem XD
Jeśli kwas linolowy ma 2 wiązania podwójne to pęka tylko jedno z nich?
Jeśli kwas linolowy ma 2 wiązania podwójne to pęka tylko jedno z nich?
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Zadanie z chemia na studiach. Uratujcie mi sesję... :(
autor: Bajlando » 19 cze 2016, o 18:04 » w Chemia w szkole i na studiach - 1 Odpowiedzi
- 2824 Odsłony
-
Ostatni post autor: pesel
19 cze 2016, o 18:39
-
-
-
Tylko chemia czy może chemia i biologia?
autor: Stworek » 28 maja 2014, o 10:48 » w Matura i egzaminy na uczelnie - 12 Odpowiedzi
- 9618 Odsłony
-
Ostatni post autor: Stworek
28 maja 2014, o 21:26
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 8241 Odsłony
-
Ostatni post autor: cosiek1
4 paź 2015, o 18:05
-
- 4 Odpowiedzi
- 7995 Odsłony
-
Ostatni post autor: randomlogin
1 lis 2014, o 06:47
-
- 2 Odpowiedzi
- 3452 Odsłony
-
Ostatni post autor: Ines1993
15 lis 2016, o 10:49
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] i 11 gości