Mam zupełnie niespodziewany problem z sokiem wiśniowym. Otóż zostałem uszczęśliwiony dużą ilością wiśni i wymyśliłem, że zrobię z nich sok za pomocą wiertarki i mieszadła do betonu/kleju. Nie wiem z czego było wykonane mieszadło, ale z całą pewnością było metalowe, praktycznie pewne, że stalowe, przypuszczalnie było ocynkowane.
W efekcie rozdrabniania wiśni na mieszadle pojawił się osad. Osad był koloru szarego, nie rozpuszczał się w wodzie, a przy usuwaniu za pomocą zmywaka kuchennego w widoczny sposób zostawał na zmywaku. Dodatkowo osad miał wyraźnie wyczuwalny, charakterystyczny zapach.
Pytanie podstawowe jest, czy uzyskany w ten sposób sok może być szkodliwy, czy spokojnie można go pić?
Niezależnie od tego jest pytanie, co się stało i czym jest ten osad. Zakładając, że faktycznie mieszadło jest ocynkowane pod wpływem kwasów z owoców mógł powstać jakiś związek cynku. Ze związków, które znalazłem fosforek cynku jest nierozpuszczalny, szary i ma charakterystyczny zapach. Jeśliby to w istocie był fosforek cynku, to sok nadaje się do picia, czy też nie?
Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
-
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 lip 2019, o 13:29
Re: Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
Może fosforan? Zn3(PO4)2?fosforek
W soku była pewnie cała masa różnych kwasów owocowych, które w przypadku ocynkowania tego mieszadła dały łatwo rozpuszczalne sole cynku, która przeszły do soku. Wg mnie prawie pewne jest, że w soku jest większa lub mniejsza ilość rozpuszczonego cynku Następnym razem musisz użyć mieszadła emaliowanego
-
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 lip 2019, o 13:29
Re: Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
Dzięki za odpowiedź. Fosforan cynku jest z pewnością jakąś opcją. Natomiast pozostaje pytanie, czy w przypadku jakby faktycznie powstał ten fosforan, czy sok nadaje się do spożycia czy nie? Cynk cynkiem, ale pytanie ile go będzie? Dodatkowo, jeśli będzie w postaci nierozpuszczalnej zawsze może powstać osad. Zatem można ten sok wykorzystać, czy nadaje się on tylko do kibla?
Re: Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
W takim przypadku nadaje się. Natomiast jak pisałem, wiśnie zawierają dużo rodzajów kwasów, które dają z cynkiem łatwo rozpuszczalne sole, które się rozpuściły w soku i tam są. Akurat kwasu fosforowego wiśnie jak i wszystkie owoce mają stosunkowo mało, raczej inne kwasy.czy w przypadku jakby faktycznie powstał ten fosforan, czy sok nadaje się do spożycia czy nie?
Jak coś utworzyło rozpuszczalną sól cynku, to nie zrobi nierozpuszczalnej i nie będzie osadu.Dodatkowo, jeśli będzie w postaci nierozpuszczalnej zawsze może powstać osad.
Na to pytanie nie otrzymasz odpowiedzi... Zależy jak długo trzymałeś w soku to mieszadło...Cynk cynkiem, ale pytanie ile go będzie?
-
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 lip 2019, o 13:29
Re: Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
Może postaram się podsumować sytuację chronologicznie, aby zbliżyć się do jakiejś konkluzji.
Po pierwsze ja zauważyłem, że coś jest na rzeczy tylko dlatego, że wydzielał się charakterystyczny zapach i na mieszadle pojawił się szarawy osad. Gdyby nie zapach i osad nigdy bym się nie dowiedział o problemie.
Znalazłem (nie jestem ekspertem, nie znam się, nie szukałem jakoś bardzo wnikliwie) jeden związek cynku, który ma charakterystyczny zapach, jest szary i nierozpuszczalny w wodzie - fosforek cynku. W zakresie tego związku rozumiem, że konkluzja jest taka, że on albo się rozłoży i ulotni, albo utworzy osad jako nierozpuszczalny, więc tym związkiem nie zależy się przejmować.
Co do soli cynkowych znalazłem następującą informację:
Można by też spojrzeć na sprawę inaczej. Otóż generalnie mieszadło ma relatywnie małą powierzchnię zewnętrzną, a warstwa cynku jest bardzo cienka, bo niezależnie od sposobu cynkowania podaje się te grubości w mikronach. Zatem ile łącznie może ważyć cały cynk zużyty do ocynkowania? 1g-10g? Zalecane dzienne spożycie cynku wynosi 15-20mg. Zakładając, że cały cynk z mieszadła rozproszy się równomiernie w 100l soku wychodziłoby, że na 1l soku przypadnie 10-100mg cynku (przy założeniu, że jest łącznie odpowiednio 1-10g cynku). Czy tego typu rozumowanie ma jakikolwiek sens i czy można z tego wysnuć jakiś wniosek?
Na koniec można postawić pytanie, co oprócz związków cynku mogło tam powstać? Całe mieszadło przypuszczalnie jest stalowe i zostało ocynkowane. Jakie inne, przypuszczalnie szkodliwe związki mogły powstać?
Po pierwsze ja zauważyłem, że coś jest na rzeczy tylko dlatego, że wydzielał się charakterystyczny zapach i na mieszadle pojawił się szarawy osad. Gdyby nie zapach i osad nigdy bym się nie dowiedział o problemie.
Znalazłem (nie jestem ekspertem, nie znam się, nie szukałem jakoś bardzo wnikliwie) jeden związek cynku, który ma charakterystyczny zapach, jest szary i nierozpuszczalny w wodzie - fosforek cynku. W zakresie tego związku rozumiem, że konkluzja jest taka, że on albo się rozłoży i ulotni, albo utworzy osad jako nierozpuszczalny, więc tym związkiem nie zależy się przejmować.
Co do soli cynkowych znalazłem następującą informację:
Przypuszczalnie zatem kluczowe jest pytanie, co powstanie w wyniku działania kwasów jabłkowego i cytrynowego na cynk i czy powstałe związki są szkodliwe?Kwasowość owoców dojrzałych waha się w przedziale między 0,2% do 3%. Znacznie mniejszą kwasowość posiadają owoce ziarnkowe, np. jabłka czy gruszki, w których wynosi od 0,2-0,8%, kwasowość owoców pestkowych znajduje się w przedziale od 0,8 do1,5%. Na całkowitą zawartość kwasów, występujących w kwaśnych jabłkach, przypada około 90% kwasu jabłkowego, pozostałe 10% to zawartość kwasu cytrynowego i innych kwasów. Śliwki, czereśnie i wiśnie posiadają zbliżoną do jabłek kompozycję kwasów.
Można by też spojrzeć na sprawę inaczej. Otóż generalnie mieszadło ma relatywnie małą powierzchnię zewnętrzną, a warstwa cynku jest bardzo cienka, bo niezależnie od sposobu cynkowania podaje się te grubości w mikronach. Zatem ile łącznie może ważyć cały cynk zużyty do ocynkowania? 1g-10g? Zalecane dzienne spożycie cynku wynosi 15-20mg. Zakładając, że cały cynk z mieszadła rozproszy się równomiernie w 100l soku wychodziłoby, że na 1l soku przypadnie 10-100mg cynku (przy założeniu, że jest łącznie odpowiednio 1-10g cynku). Czy tego typu rozumowanie ma jakikolwiek sens i czy można z tego wysnuć jakiś wniosek?
Na koniec można postawić pytanie, co oprócz związków cynku mogło tam powstać? Całe mieszadło przypuszczalnie jest stalowe i zostało ocynkowane. Jakie inne, przypuszczalnie szkodliwe związki mogły powstać?
Re: Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
Powstanie jabłczan cynku i cytrynian cynku, oba rozpuszczalne w wodzie i podane w za dużej ilości szkodliwe.Przypuszczalnie zatem kluczowe jest pytanie, co powstanie w wyniku działania kwasów jabłkowego i cytrynowego na cynk i czy powstałe związki są szkodliwe?
Też mi się tak wydaje, że o ile będzie się pić tego soku niewiele na dzień, to nie przekroczy się lub przekroczy nieznacznie dzienną normę.Można by też spojrzeć na sprawę inaczej. Otóż generalnie mieszadło ma relatywnie małą powierzchnię zewnętrzną, a warstwa cynku jest bardzo cienka, bo niezależnie od sposobu cynkowania podaje się te grubości w mikronach. Zatem ile łącznie może ważyć cały cynk zużyty do ocynkowania? 1g-10g? Zalecane dzienne spożycie cynku wynosi 15-20mg. Zakładając, że cały cynk z mieszadła rozproszy się równomiernie w 100l soku wychodziłoby, że na 1l soku przypadnie 10-100mg cynku (przy założeniu, że jest łącznie odpowiednio 1-10g cynku). Czy tego typu rozumowanie ma jakikolwiek sens i czy można z tego wysnuć jakiś wniosek?
Jabłczany i cytryniany żelaza, ale też pewnie w niewielkiej ilości.Jakie inne, przypuszczalnie szkodliwe związki mogły powstać?
-
- Posty: 4
- Rejestracja: 10 lip 2019, o 13:29
Re: Utlenianie metali pod wpływem soku z wiśni
A taka obserwacja. Można kupić sobie normalnie suplementy, które zawieją w zasadzie tylko jabłczan cynku i cytrynian cynku, np. Holistic Zink. No to bez jaj, chyba te związki nijak nie są szkodliwe. Oczywiście w dużej ilości nawet woda jest szkodliwa, ale tu chyba nie ma takiej opcji. Dodatkowo podobno te sole są łatwo przyswajalne, więc może w ogóle jeszcze się okaże, że ten sok jest zdrowotny. Podobno cynk jest dobry na potencję
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Owad na liściu wiśni do rozpoznania
autor: jurand1994 » 26 lip 2019, o 22:57 » w Owady do oznaczenia - 0 Odpowiedzi
- 902 Odsłony
-
Ostatni post autor: jurand1994
26 lip 2019, o 22:57
-
-
- 3 Odpowiedzi
- 10622 Odsłony
-
Ostatni post autor: Mårran
9 sty 2016, o 13:17
-
-
czynniki powodujące wydzielanie soku żołądkowego i trzustk.
autor: vaaleanroosa » 30 sty 2016, o 14:30 » w Biologia w szkole - 1 Odpowiedzi
- 11123 Odsłony
-
Ostatni post autor: persil1991
5 lut 2016, o 23:22
-
-
-
Osad Al(OH)3 pod wpływem amoniaku się nie rozpuszcza
autor: qwoot » 11 mar 2021, o 11:06 » w Matura z Chemii - 0 Odpowiedzi
- 3116 Odsłony
-
Ostatni post autor: qwoot
11 mar 2021, o 11:06
-
-
-
Ewolucja zachodzi pod wpływem zmieniających się warunków środowiska?
autor: tolekk » 10 maja 2016, o 21:54 » w Biologia w szkole - 2 Odpowiedzi
- 7997 Odsłony
-
Ostatni post autor: Elsa
9 lip 2018, o 18:32
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości