Jaki Chrom ze stali przedostaje się do pożywienia +3 czy +6?

Dyskusje dotyczące szerokiego spektrum zagadnień z dziedziny chemii, a w szczególności jej podstaw, zmierzających do zrozumienia prostych relacji chemicznych
Leechu
Posty: 1
Rejestracja: 25 sty 2020, o 23:19

Jaki Chrom ze stali przedostaje się do pożywienia +3 czy +6?

Post autor: Leechu » 25 sty 2020, o 23:24

Witajcie.
Chciałem kupić sobie patelnię ze stali nierdzewnej żeby uniknąć kontaktu z powłokami (teflonowe, ceramiczne, tytanowe etc.) które niby nie wydzielają szkodliwych związków do pożywienia, no ale zawsze zostaje jakieś Ale...
Myślałem że stal nierdzewna jest całkowicie neutralna dla pożywienia.
Ale zagłębiając temat czytam że stal nierdzewna 18/10 składa się w 18 % z chromu i 10 % niklu,
Czytając dalej piszą że nawet niewielkie ilości chromu na VI stopniu utlenienia mają działanie szkodliwe (rakotwórcze) dla zdrowia człowieka.
Więc jak to jest, jaki chrom przechodzi do pożywienia czy nie jest to czasem Rakotwórczy chrom Cr VI ?
Ponieważ jakiś chrom (i nikiel) przenika jednak do pożywienia z naczyń ze stali nierdzewnej cyt:
Naukowcy stwierdzili także, że ugotowanie porcji sosu pomidorowego (126g) w nowym stalowym garnku spowoduje przyjęcie prawie połowy tolerowanej dziennej dawki niklu – 483 mikrogramów. Potwierdzono, że gotowanie sosu pomidorowego (różnych producentów) w obecności różnych gatunków stali znacząco zwiększa poziom niklu (a także chromu) w potrawie.

Kod: Zaznacz cały

dermatopik.pl/2019/01/alergia-na-nikiel-garnki-dieta/

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post