Czy syrop cukrowy rozpuszczony w temperaturach:
- do 40 stopni Celsjusza,
- pow. 100 stopni Celsjusza
będzie się krystalizował? Jeśli nie, to dlaczego?
Sacharoza w połączeniu z wodą ulega hydrolizie i z tego co pamiętam, przy 60 stopniach C około 85% sacharozy zostaje rozbite na fruktozę i glukozę. Pewnie powyżej 100 stopnie będzie blisko 100%. O krystalizacji decyduje glukoza, czyż nie?
Krystalizacja i niekrystalizacja syropów cukrowych
-
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 wrz 2020, o 08:34
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Wytwarzanie/otrzymywanie związków cukrowych
autor: wylogujsie » 25 sty 2015, o 10:08 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 7030 Odsłony
-
Ostatni post autor: wylogujsie
25 sty 2015, o 10:08
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 5661 Odsłony
-
Ostatni post autor: DMchemik
22 maja 2014, o 09:32
-
- 0 Odpowiedzi
- 12424 Odsłony
-
Ostatni post autor: anecia3001
25 maja 2017, o 19:09
-
- 2 Odpowiedzi
- 5175 Odsłony
-
Ostatni post autor: lukasz471
1 wrz 2017, o 21:19
-
-
zadanie rozpuszczalność krystalizacja
autor: karelen » 1 paź 2014, o 21:37 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 4435 Odsłony
-
Ostatni post autor: karelen
1 paź 2014, o 21:37
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości