Pytanie o popularne artykuły

Są wśród nas bakterie, wirusy, grzyby, cały świat mikro, o nich dyskutujemy na forum mikrobiologicznym
werka51
Posty: 1
Rejestracja: 28 mar 2021, o 19:11

Pytanie o popularne artykuły

Post autor: werka51 »

Dzień dobry,
zwracam się ze swoimi pytaniami tutaj, bo bardziej wierzę, ze otrzymam rzetelną odpowiedź. Chciałabym zapytać o treść artykulów na popularnych stronach, czy informacje w nich są wiarygodne, czy nie jest to przesadne straszenie czytelników. Chciałabym się dowiedzieć, czy faktycznie aż tyle bakterii jest na przedmiotach codziennego użytku, i czy jest to powód do zmartwienia i dezynfekowania wszystkiego, co sie da? Czy nie są to po części artykuły sponsorowane, w celu skłonienia czytelników do kupna różnych preparatów do dezynfekcji? Czy naprawde w pralce jest tyle bakterii, że powinno sie prać w min. 60 st.C? Jak pogodzić czystość ubrań z dbaniem o ich materiał, np. wełnę? Czy blaty i zlewy są rzeczywiście tak brudne? Czy należy je dezynfekować, czy wystarczy je umyć gąbką z płynem do naczyń? Czy pościel należy zmieniać co tydzień, a piżamę co kilka dni? Czy przemywanie różnych powierzchni octem, np. włączników, wystarcza i czy ma sens? Jaki jest jego wpływ na pospolite bakterie? Czy preparaty do sprzątania, które nie zawierają w składzie nazwy "disinfectant" czyszczą i dezynfekują, np. płyn do naczyń? Czy określenie "zabija x proc. bakterii" to nie chwyt marketingowy, i czy nie czyści równie dobrze np. płyn do naczyń, płyny uniwersalne, czy do mycia podłóg? Czy spuszczenie wody przy otwartej klapie sprawia, że w powietrzu znajdują się bakterie kałowe w odległości aż 3 m od toalety? Czy wystarczy wyparzać szczoteczki do zębów, żeby można było "bezpiecznie" umyć zęby? Czy wystarczy też wyparzyć kran, żeby był on znacznie wolny od bakterii? Nie mieszkam sama, więc nie tylko ja mam wpływ na to, co się dzieje w łazience, a wpłynięcie na przyzwyczajenia domowników nie jest rzeczą łatwą, często coś jest bagatelizowane. Czy należy myć kurze jajka przed użyciem ich do potrawy, czy opłukiwanie warzyw pod wodą wystarczy, żeby bakterie nam nie zaszkodziły? Czy w surowym mięsie znajdują się E.coli? Przyznam, że najbardziej martwi mnie ta bakteria, czy rzeczywiście jest się o co martwić? Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam,
Skonsternowana
ODPOWIEDZ