Biochemiczne różnice między cukrami

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
drakkar
Posty: 10
Rejestracja: 16 lut 2022, o 08:36

Biochemiczne różnice między cukrami

Post autor: drakkar »

Witam. Mam pytanie laika. Skoro są rózne rodzaje cukrów - przykładowo - (za źródłem:

Kod: Zaznacz cały

otomedi.pl/stewia-erytrytol-ksylitol-nowoczesne-bezpieczne-zamienniki-cukru
a) Stewia – niskokaloryczna i bardzo słodka roślina
b) Erytrytol – jako pomoc przy próchnicy i odchudzaniu
c) Ksylitol – niskokaloryczny cukier brzozowy
Jest jeszcze szeroko znany nam:
a) Cukier z buraków
b) Cukier trzcinowy...

Pytanie brzmi: Czym te rodzaje cukrów różnią się z punktu widzenia budowy cząsteczek że np. jedne są o 100 razy słodsze od innych...?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości