Przewaga tłuszczy nad cukrami

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Xardas
Posty: 36
Rejestracja: 25 mar 2014, o 19:31

Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Xardas » 14 mar 2015, o 22:49

Za pomocą dwóch argumentów uzasadnij stwierdzenie, że magazynowanie energii w postaci tłuszczów jest bardziej opłacalne dla organizmu, niż magazynowanie jej w postaci tłuszczów.

Xardas
Posty: 36
Rejestracja: 25 mar 2014, o 19:31

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Xardas » 14 mar 2015, o 22:50

niż w postaci cukrów *

Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 3873
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Mårran » 14 mar 2015, o 23:00

Na pewno ze spalania tłuszczu jest biochemicznie więcej energii niż z cukru o tej samej masie.
Pani Buka

Awatar użytkownika
Mastermind
Posty: 85
Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:10

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Mastermind » 15 mar 2015, o 16:58

To pytanie maturalne czy ze studiów? Według równoważnika Atwatera 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal. Ewentualnie można porównać spalanie dwóch cząsteczek: w wyniku pełnego utleniania w organizmie człowieka jednej cząsteczki glukozy powstanie 38 cząsteczek ATP, a w wyniku utleniania długołańcuchowego kwasu tłuszczowego powstanie ich ponad 100.

Awatar użytkownika
22kinga10
Posty: 15
Rejestracja: 20 kwie 2013, o 21:27

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: 22kinga10 » 17 mar 2015, o 09:55

To pytanie z matury z wsipu która byla kilka dni temu. 1 argument latwo znalezc (to co wyzrh) ale drugi to nie mam pojęcia


Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Moderator w spoczynku
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Giardia Lamblia » 17 mar 2015, o 21:37

Synteza glikogenu z glukozy wymaga ATP (fosforylacja glukozy), w przypadku trójacylogliceroli jest prościej.

Triacyloglicerole posiadają długie hydrofobowe łańcuchy kwasów tłuszczowych. Są one hydrofobowe, więc na jednostkę objętości łatwiej się magazynuje niż taki glikogen, który wiąże wodę i trochę jednak się rozpycha. = zmagazynowana energia z tłuszczów jest bardziej oszczędna pod względem objętości komórki/tkanki/ciała jaką zajmuje.

Awatar użytkownika
DwuTom
Posty: 58
Rejestracja: 25 lip 2014, o 15:56

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: DwuTom » 17 mar 2015, o 23:57

Nie jestem specem od chemii ale, ja przewagę tłuszczów nad cukrami rozumuje w ten sposób.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.




Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 3873
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Mårran » 17 mar 2015, o 23:59

Dziardzia ma racje z tym umieszczeniem w komórce. Tłuszczyk się gromadzi w komórce prawidłowo w jednej dużej kropli i tam siedzi, a glikogen się rozpęcznia i lata po całej cytoplazmie. ^_^
Pani Buka

Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Moderator w spoczynku
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Giardia Lamblia » 18 mar 2015, o 11:26

DwuTom pisze:Nie jestem specem od chemii ale, ja przewagę tłuszczów nad cukrami rozumuje w ten sposób.
Cząsteczki tłuszczów są bardziej zredukowane niż cukrów - posiadają więcej wodorów, które wykorzystywane w łańcuchu oddechowym produkują ATP, na syntazie ATP. Więcej wodorów pozyskanych z danego związku = więcej energii.
Jest to powiązane (chodzi o niski stopień utlenienia), natomiast co do ilości atomów wodoru nie masz racji, w cukrach mamy ich praktycznie tyle samo w przeliczeniu na 1 atom węgla. Zobacz po wzorach.
DwuTom pisze:Drugi argument jest taki, że energia z tłuszczów jest uwalniania stopniowo, co daje możliwość lepszego jej wykorzystania.
Co to znaczy stopniowo?

Awatar użytkownika
DwuTom
Posty: 58
Rejestracja: 25 lip 2014, o 15:56

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: DwuTom » 18 mar 2015, o 14:49

Tłuszcze mają długie łańcuchy kwasów tuszowych + glicerol i więcej wodorów niż glukoza C6H12O6 - 12 wodorów. Na przykład kwas linolowy C18H32O2 ma aż 32 wodory. To czyni tłuszcze bardziej energetycznymi. Tak mi to tłumaczyła Pani od korepetycji z biologii.

Nie jestem wstanie wyjaśnić dokładnie o co chodzi ze stopniowym uwalnianiem energii. Znalazłem taką informację, w jednej z odpowiedzi do zadania maturalnego. Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.

Tak to właśnie widzę. Moja wiedza z chemii jest na poziomie podstawowym, biologia na poziomie maturalnym, albo i nie. (przynajmniej bardzo bym chciał aby była) Dlatego też mogę się mylić.


P.S Giardia Lamblia wygląda przezabawnie na schematach i zdjęciach mikroskopowych. Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.

Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Moderator w spoczynku
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Giardia Lamblia » 18 mar 2015, o 15:20

DwuTom pisze: Tłuszcze mają długie łańcuchy kwasów tuszowych + glicerol i więcej wodorów niż glukoza C6H12O6 - 12 wodorów. Na przykład kwas linolowy C18H32O2 ma aż 32 wodory. To czyni tłuszcze bardziej energetycznymi. Tak mi to tłumaczyła Pani od korepetycji z biologii.
To jest głupota, bo porównywanie 2 związków bez żadnego sensownego przelicznika (na masę, na długość łańcucha, na objętość zajmowaną w komórce) nie daje nam żadnej sensownej informacji. Wartości bezwzględne tutaj nie mają zastosowania.

Co innego, jeżeli porównamy ilość uzyskanego NADH+H+ i FADH2 w przeliczeniu na 1 atom węgla. Albo ogólnie, ATP. Albo ilość uzyskanego acetylo-CoA w przeliczeniu na 1 atom węgla. Takie coś rzeczywiście daje nam jakiś obraz.
DwuTom pisze:Ale chyba coś musi być, na rzeczy, ponieważ uwalnianie glukozy do krwi jest ściśle kontrolowane, np. hormonalnie.
Beta-oksydacja, glikoliza, reakcja pomostowa i cykl Krebsa są regulowane na różne sposoby. Jeżeli organizm ma dość ATP (ładunek energetyczny komórki wzrósł), to produkcja energii z glukozy spada. Powolne uwalnianie energii nic nam nie daje, bo z samej glukozy raczej niewiele się marnuje. Tzn. produkujemy jak jest potrzeba (a jest cały czas, tylko w różnym stopniu), a nie po prostu".

Natomiast na pewno wadą tłuszczów jest fakt, że trudniej uwolnić z nich energię - tkanka tłuszczowa musi zostać zmobilizowana do ich uwolnienia (w krwi mamy mało, w zestawieniu z glukozą, której jest stały poziom), po trafieniu do komórki docelowej sam proces biochemiczny z tego co kojarzę też jest ogólnie wolniejszy. Byłaby to raczej wada tłuszczów niż ich zaleta.
DwuTom pisze:Taki sympatyczny pierwotniak, a przysparza wielu problemów.
Od tego tu jestem ^^

adult
Posty: 208
Rejestracja: 11 lis 2014, o 12:52

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: adult » 18 mar 2015, o 15:39

Tłuszcze są bardziej zasobne w wodory,które podczas ostatniego etapu oddychania komórkowego (łańcuch oddechowy) ulegają zamianie z energii chemicznej w energię użyteczną biologicznie,czyli ATP w przeciwieństwie do cukrów,które mają mniej wodorów,co jest równe mniejszej liczbie cząsteczek ATP

Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 3873
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17

Re: Przewaga tłuszczy nad cukrami

Post autor: Mårran » 18 mar 2015, o 16:14

Bo tłuszcz spala sie powoli, a glukoza wybucha.

Lol

I to, i to spala się etapami, przy pomocy odpowiednich enzymów. Stężenie glukozy we krwi jest ściśle kontrolowane, bo i jej niedobór, i nadmiar mają negatywne konsekwencje dla organizmu. Alenie ma to nic wspólnego z szybkością utleniania.
Pani Buka

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post