Soda oczyszczona

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
mst

Soda oczyszczona

Post autor: mst »

W składu proszku do pieczenia wchodzą wodorowęglan sodu (soda oczyszczona) lub wodorowęglan amonu (amoniak do pieczenia). W temp. wypieku równej 180*C oba rozkładają się z wydzieleniem gazowych produktów, przy czym podczas rozkładu sody oczyszczonej powstaje dodatkowo związek chemiczny o stałm stanie skupienia, zawierający 43,4% sodu.

Do wypieku 600g ciasta (p=1000hPa) wykorzystano 15g wodorowęglanu amonu. Gazowe produkty reakcji jego rozkładu spowodowały spulchnienie ciasta.

Reakcje:
1.png
1.png (10.85 KiB) Przejrzano 1185 razy
Oblicz masę sody oczyszczonej jakiej należy użyć, aby objętość gazowych produktów powstałych w wyniku wypieku ciasta była taka sama, jak podczas wykorzystania tzw. amoniaku do pieczenia.

Prawidłowa odp: 47,9 g

Z góry dziękuję za rozwiązanie.
00000000000000000000
Posty: 1479
Rejestracja: 9 wrz 2017, o 17:30

Re: Soda oczyszczona

Post autor: 00000000000000000000 »

2 mol NaHCO3 --- 2 mole gazów

2*84=168g -------------- 2 mole gazów

x ---------------- y
-------------------------------------------
y=x*2/(2*84)=x/84


1 mol NH4HCO3 --- 3 mole gazów

79 -------------- 3 mole gazów

15 ---------------- y
-------------------------------------------
y=15*3/79


15*3/79=x/84

x=47.85g
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości