Sole czy kwasy żółciowe?

Masz problem z biologią na lekcjach? Czegoś nie rozumiesz? Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu zadań? Napisz o tym na forum!
Awatar użytkownika
Halius
Posty: 332
Rejestracja: 12 lut 2008, o 15:02

Sole czy kwasy żółciowe?

Post autor: Halius »

Witam. Jaki składnik żółci jest odpowiedzialny za emulgację tłuszczów? Moja nauczycielka od biologii powiedziała nam, iż kwasy żółciowe. Tymczasem w operonie jest napisane, że sole żółciowe. Tak więc która wersja jest poprawna?
Awatar użytkownika
Padre Morf
Posty: 4407
Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03

Re: Sole czy kwasy żółciowe?

Post autor: Padre Morf »

Stawiałbym na sole żółciowe
Awatar użytkownika
_Marcin_
Posty: 1020
Rejestracja: 4 sty 2008, o 15:47

Re: Sole czy kwasy żółciowe?

Post autor: _Marcin_ »

Sole kwasów żółciowych.
U człowieka kwasy żółciowe, po zmagazynowaniu i stężeniu w woreczku żółciowym,
są przenoszone do jelita cienkiego w żółci, której przepływ stymuluje spożycie posiłku
lub hormon cholecystokinina.Ponieważ żółć zawiera duże ilości jonów zasadowych
(głównie sodowych i potasowych) i jej pH jest zasadowe,przyjmuje się, ze kwasy
żółciowe i ich formy sprzężone znajdują się faktycznie w postaci soli - stąd termin
<<sole żółciowe, często używany do określenia tych składników żółci. Kwasy żółciowe
odgrywają bardzo ważną rolę w trawieniu tłuszczów i ich absorpcji.
ZChemia fizjologiczna red. H. Harper, V. Rodwell i inni.
patus16
Posty: 25
Rejestracja: 18 lut 2008, o 20:23

:)

Post autor: patus16 »

Emulgacja – rozpraszanie drobin tłuszczu przez kwasy żółciowe, które wykazują jednoczesne powinowactwo do wody i tłuszczów.
W jelicie cienkim podstawową rolą kwasów żółciowych jest emulgacja i tym samym ułatwianie wchłaniania tłu−. szczów
żółć jest mieszaniną wody, kwasów żółciowych, cholesterolu, bilirubiny i innych substancji. Sole żółciowe odgrywają bardzo dużą rolę w trawieniu tłuszczów

Żółć – płynna wydzielina wątroby, jedna z substancji wspomagających soki trawienne.

Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych. Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.

Wydzielana przez wątrobę, a magazynowana w pęcherzyku żółciowym, z którego spływa do dwunastnicy po zadziałaniu cholecystokininy, w czasie trawienia pokarmów.

Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i F. Razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak Cu, Zn i Hg.

Wydzielone do jelita kwasy żółciowe po zakończeniu swego udziału w trawieniu podlegają reabsorpcji w procesie krążenia wątrobowo-jelitowego.

W pewnych stanach zaburzeń chorobowych dochodzi do odkładania jej składników, w wyniku czego wytrąca się rozpuszczalny kamień żółciowy, prowadząc do schorzenia nazywanego kamicą pęcherzyka żółciowego lub kamicą dróg żółciowych.
Awatar użytkownika
Halius
Posty: 332
Rejestracja: 12 lut 2008, o 15:02

Re: Sole czy kwasy żółciowe?

Post autor: Halius »

Dzięki wielkie, nie spodziewałem się, że bedzie wam się chciało pofatygować i szukać informacji w książkach. Jestem mile zaskoczony : )
mustache
Posty: 20
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 10:00

Re: Sole czy kwasy żółciowe?

Post autor: mustache »

w biochemii bańkowskiego też jest że sole kwasow żółciowych
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości