Sole czy kwasy żółciowe?
Sole czy kwasy żółciowe?
Witam. Jaki składnik żółci jest odpowiedzialny za emulgację tłuszczów? Moja nauczycielka od biologii powiedziała nam, iż kwasy żółciowe. Tymczasem w operonie jest napisane, że sole żółciowe. Tak więc która wersja jest poprawna?
- Padre Morf
- Posty: 4407
- Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03
Re: Sole czy kwasy żółciowe?
Stawiałbym na sole żółciowe
Re: Sole czy kwasy żółciowe?
Sole kwasów żółciowych.
ZChemia fizjologiczna red. H. Harper, V. Rodwell i inni.U człowieka kwasy żółciowe, po zmagazynowaniu i stężeniu w woreczku żółciowym,
są przenoszone do jelita cienkiego w żółci, której przepływ stymuluje spożycie posiłku
lub hormon cholecystokinina.Ponieważ żółć zawiera duże ilości jonów zasadowych
(głównie sodowych i potasowych) i jej pH jest zasadowe,przyjmuje się, ze kwasy
żółciowe i ich formy sprzężone znajdują się faktycznie w postaci soli - stąd termin
<<sole żółciowe, często używany do określenia tych składników żółci. Kwasy żółciowe
odgrywają bardzo ważną rolę w trawieniu tłuszczów i ich absorpcji.
:)
Emulgacja – rozpraszanie drobin tłuszczu przez kwasy żółciowe, które wykazują jednoczesne powinowactwo do wody i tłuszczów.
W jelicie cienkim podstawową rolą kwasów żółciowych jest emulgacja i tym samym ułatwianie wchłaniania tłu−. szczów
żółć jest mieszaniną wody, kwasów żółciowych, cholesterolu, bilirubiny i innych substancji. Sole żółciowe odgrywają bardzo dużą rolę w trawieniu tłuszczów
Żółć – płynna wydzielina wątroby, jedna z substancji wspomagających soki trawienne.
Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych. Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.
Wydzielana przez wątrobę, a magazynowana w pęcherzyku żółciowym, z którego spływa do dwunastnicy po zadziałaniu cholecystokininy, w czasie trawienia pokarmów.
Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i F. Razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak Cu, Zn i Hg.
Wydzielone do jelita kwasy żółciowe po zakończeniu swego udziału w trawieniu podlegają reabsorpcji w procesie krążenia wątrobowo-jelitowego.
W pewnych stanach zaburzeń chorobowych dochodzi do odkładania jej składników, w wyniku czego wytrąca się rozpuszczalny kamień żółciowy, prowadząc do schorzenia nazywanego kamicą pęcherzyka żółciowego lub kamicą dróg żółciowych.
W jelicie cienkim podstawową rolą kwasów żółciowych jest emulgacja i tym samym ułatwianie wchłaniania tłu−. szczów
żółć jest mieszaniną wody, kwasów żółciowych, cholesterolu, bilirubiny i innych substancji. Sole żółciowe odgrywają bardzo dużą rolę w trawieniu tłuszczów
Żółć – płynna wydzielina wątroby, jedna z substancji wspomagających soki trawienne.
Jest to zielonkawo-brunatny, lepki i kleisty płyn, o odczynie obojętnym. Zawiera barwniki żółciowe, kwasy żółciowe i ich sole, cholesterol, lecytynę, mocznik, sole mineralne, sole kwasów tłuszczowych. Żółć jest niezbędna w procesie emulgowania tłuszczów, czyli rozbijania ich na drobną zawiesinę umożliwiającą trawienie.
Wydzielana przez wątrobę, a magazynowana w pęcherzyku żółciowym, z którego spływa do dwunastnicy po zadziałaniu cholecystokininy, w czasie trawienia pokarmów.
Żółć wspomaga trawienie i wchłanianie tłuszczów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, K i F. Razem z żółcią wydalany jest cholesterol, kwasy żółciowe, leki, toksyny, barwniki żółciowe i substancje nieorganiczne, takie jak Cu, Zn i Hg.
Wydzielone do jelita kwasy żółciowe po zakończeniu swego udziału w trawieniu podlegają reabsorpcji w procesie krążenia wątrobowo-jelitowego.
W pewnych stanach zaburzeń chorobowych dochodzi do odkładania jej składników, w wyniku czego wytrąca się rozpuszczalny kamień żółciowy, prowadząc do schorzenia nazywanego kamicą pęcherzyka żółciowego lub kamicą dróg żółciowych.
Re: Sole czy kwasy żółciowe?
Dzięki wielkie, nie spodziewałem się, że bedzie wam się chciało pofatygować i szukać informacji w książkach. Jestem mile zaskoczony : )
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Tlenki, kwasy, wodorotlenki, sole
autor: bungabunga » 14 mar 2015, o 15:59 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 2495 Odsłony
-
Ostatni post autor: bungabunga
14 mar 2015, o 15:59
-
-
- 15 Odpowiedzi
- 6041 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
4 sty 2015, o 13:23
-
-
związki kompleksowe i sole podwójne
autor: agata87327 » 19 gru 2016, o 09:12 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 14639 Odsłony
-
Ostatni post autor: agata87327
19 gru 2016, o 09:12
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 4954 Odsłony
-
Ostatni post autor: maria304
11 maja 2016, o 16:57
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości