Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Forum studenckie dla przyszłych, obecnych i byłych studentów kierunków przyrodniczych i pozostałych. Podziel się swoimi doświadczeniami, radościami i smutkami
mirella90
Posty: 33
Rejestracja: 19 lip 2010, o 14:00

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: mirella90 » 14 wrz 2010, o 08:53

No to ok Kluski śląskie by me (podam w proporcjach: zależy ile mamy ziemniaków )

Ugotowane, ostygnięte ziemniaki przerabiamy na masę - jak na puree. (można tłuczkiem, wygodniej jest taką specjalną praską) Wkładamy do miski, wygładzamy ręką tak, żeby ustalić równy poziom. Nożem dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy na 3 pozostałe i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak by była na równi z ziemniakami. Dodajemy 1 lub 2 jajka. Wyrabiamy na gładką masę, aż ciasto będzie odchodziło samo od ręki. Potem produkujemy kuliste kluski, palcem wskazującym robimy wgłębienie. wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3 min. od wypłynięcia.

Wyśmienite z sosem - może być pieczarkowy

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 14 wrz 2010, o 11:02

ktos kiedys powiedzial ze piekne kobiety sa dla mezczyzn bez wyobrazni. tak samo kostki/gotowe sosy/ zupy w proszku sa dla takich ludzi. wystarczy pare ziol i mozna cuda wiem bo zapachy mojego gotowania zawsze wzbudzaly zachwyt. troche inwencji bez glutaminianu sodu
na sniadanie przed pojsciem na uczelnie lubilam zrobic sobie kaszke manna (+dzem truskawkowy, kakao kto toleruje) albo owsianke z cynamonem, kakao+cynamon, cukier+Inka na szybko to ryz+jogurt naprawde fajne
proponuje troche wiecej tworczosci w stosunku do nalesnikow. czy ktos kiedys dodawal do ciasta budyn (niesamowite), zmielone platki owsiane, proszek do pieczenia (sycace grubasy) czy (smakowa) wode mineralna? ciasto zawsze powinno miec konsystencje gestej smietany. takie to na slodko, jak sie robi na slono wiadomo ze sie cukru czy cukru waniliowego nie da tylko np papryke ostra. mozna tez od razu zatopic w ciescie ser, szynke, oregano i mini pizza jest

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 14 wrz 2010, o 11:07

pare propozycji
1.Składniki: pierś kurza, czosnek (granulowany lub 2 ząbki), chilli, sól, pieprz, curry, śmietana i łyżeczka koncentratu pomidorowego.
Jak? Pokroić piersi i przyprawić, odstawić do lodówki na kilka godzin. Wrzucić na patelnię i posmażyć, dodać śmietanę i koncentrat. Podawać z ryżem. Ostro przyprawiać.
2.Składniki: dwie papryki, czosnek, cebula, ryż (dwa woreczki), puszka kukurydzy, puszka fasoli czerwonej, puszka pomidorów, pieprz czarny czosnkowy, sól, kurczak (piersi).
Jak? Ugotować ryż, pokroić co się da. Najpierw zarumienić na oleju cebulę i czosnek, następnie dodać resztę i DUSIĆ. Wymieszać. Podawać na gorąco.
3.Składniki: dwie piersi z kurczaka, 3 różnobarwne papryki, tymianek, sól, pieprz, 25 dag pieczarek, opakowanie jogurtu naturalnego, szczypior, cukier.
Jak? Oczyszczone piersi kroimy w kostkę lub paseczki. Przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Paprykę i pieczarki również kroimy. Najpierw smażymy na oleju kurczaka, przekładamy do garnka. Na pozostałym oleju smażymy pieczarki i paprykę ( krótko, by zachowała chrupkość). Wrzucamy do garnka.
Robimy sos: mieszamy pokrojony szczypior z jogurtem, solimy, pieprzymy i cukrzymy do smaku. Wlewamy go do garnka. Mieszamy i smakujemy. Ewentualnie przyprawiamy. Można lekko zagotować. Podawać z ryżem.
4.Składniki mleko, płatki owsiane, banan w kostkę, do wyboru posiekane orzechy lub rodzynki, szczypta soli i łyżka miodu.
Jak? Zagotować mleko i siłą rzeczy wrzucić wszystko. Pogotować.

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 14 wrz 2010, o 11:13

psudopierogi
Składniki makaron, sól, pieprz, olej, cebula, twaróg i ziemniaki.
Jak? Twaróg zmieszać z ziemniakami, przyprawić, ugotować makaron, posmażyć cebulę i dodać na patelnie mieszaninę, obłożyć nią makaron.

spagety
wariant wege
Składniki 4 pomidory, olej, ząbek czosnku, oregano, papryka ostra, ser, sól i pieprz, makaron
Jak? Na olej wyciśnięty czosnek, dodać pokrojone pomidory, dusić aż się rozłożą. Dodać przyprawy, wymieszać i dodać ser, potem makaron. Wyłożyć na talerz.
wariant miesny bez smazenia
mielone mieso wrzuca sie do garnka na odrobine gotujacej sie wody, miesza, sol, pieprz, ziola prowansalskie i dowala pod koniec przecier pomidorowy. mozna tez cebule czy cos.

malo roboty jest prz udkach w imbirze (kiedys w necie znalazlam)
Składniki są następujące: 4-5 udek z kurczaka, ¼ szklanki sosu sojowego, 2 łyżeczki imbiru, 3 łyżki cukru i 1-2 łyżeczki czosnku granulowanego(2 gdy chcemy otrzymać pikantniejsze)
Jak robimy? Myjemy i osuszamy udka. Tworzymy zalewę z sosu sojowego, imbiru, cukru i czosnku. Wcieramy go w mięso, polewamy je resztą. Wkładamy do lodówki. Następnie na blachę do pieczenia kładziemy papier, o dziwo, też do pieczenia. A na niego osączone z zalewy uda Nagrzewamy piekarnik i wkładamy tam nasze uda. Pieką się i pachną przez 35 minut w temp.200 stopni Celsjusza.

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 14 wrz 2010, o 11:16

a i jeszcze pragne zauwazyc ze do smazenia kotletow warto dodac do bulki tartej troche pokrojonych orzechow wloskich i platki migdala. slonecznik tez jest niczego sobie jako panierka
lubie gotowanie ale tylko takie szybkie i bez wiekszego balaganu
przepisy sprawdzilam w domu, na studiach i w czasach licealnych.

Awatar użytkownika
kocilapki
Posty: 201
Rejestracja: 21 maja 2010, o 09:44

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: kocilapki » 14 wrz 2010, o 11:34

resnick, chce z Toba mieszkac. Bedę kradła Ci jedzenie.

Awatar użytkownika
katiusza
Posty: 39
Rejestracja: 27 sie 2010, o 06:42

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: katiusza » 14 wrz 2010, o 11:44

ja też ale tak na poważnie to dzięki za niektóre pomysły, z pewnością przetestuję kilka z nich

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 14 wrz 2010, o 15:51

przykro mi ale jestem juz mam lokum zklepane i przyszlych fanow:D
podrzucam pare propozycji farszow do nalesnikow, pocwiczcie w domku poki mozna
a)serek waniliowy (jest taki w netto, w wiaderku)) + śmietana 18%+ cukier waniliowy
b)twaróg półtłusty+ śmietana 18%+ cukier waniliowy
c) serek waniliowy + śmietana 18%+ cukier waniliowy+ jagody+ banan
Można dodawać bakalie lub obrane ze skórki i posiekane orzechy włoskie(pycha). Wszystko się daje w takiej ilości, aby osiągnąć oczekiwany smak i konsystencję.
d)jabłka pokrojone i podduszone
e)pieczarki, cebula, marchew, groszek, kukurydza i fasola czerwona, koncentrat pomidorowy(na patelni podgrzane i zeszklone) sól, pieprz i papryka ostra(ew. mięso), mmmmmm
f)do ciasta dodać paprykę ostrą, farsz to podduszone kawałki kurczaka (sól, pieprz, zioła do kurczaka) z cebulą, pod koniec papryka w drobne paseczki i fasola czerwona, dodać przecier pomidorowy.

Awatar użytkownika
marti91
Posty: 210
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:56

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: marti91 » 14 wrz 2010, o 18:12

Resnick, dzięki Ci
Fajne są też naleslniki z jabłkami i brzoskwiniami z puszki, albo z serem i brzoskwiniami.

Sos musztardowy (super do jajek na twardo, do mięska pewnie też):
Kroimy cebulę (opconalnie można też czosnek) i wrzucamy na patelnię, czekamy aż się zeszkli. W tym czasie mieszamy mąkę z wodą w szklance, wylewamy to na patelnię, jak zacznię gęstnieć dodajemy musztardę (ja osobiście lubię chrzanową lub jakąś inną pikantną), nie żałować jej. Doprawiamy wg uznania, czekamy aż się chwilę pogotuję i gotowe

Panierki do kotletów:
-Wczoraj wypróbowałam z mielonego lnu- bardzo smaczna, nie nasiąka tłuszczem i zdrowa, jedyny minus - wygląda niezbyt apetycznie (taka ciemnobrązowa)
-Z płatków kokosowych - boska
-z otrębów- osobiście nie jadłam, ale koleżanka sobie chwali

A, jeszcze jeden pomysł na wykorzystanie tego co zostanie po poprzednim daniu: gotujemy zupę na udku z kurczaka, zuoę zjadamy, a z udka ściągamy mięso i rozrywamy na kawałki. Następnie robimy sos biały do ziemniaków i wrzucamy do niego mięso. Tylko przepis na ten sos, to Wam póxniej napiszę, jak się dowiem jak go się robi, bo sama jeszcze nie miałam okazji

No i dobre są wszelkiej maści racuchy, moim zdaniem najlepsze z jabłkami i posypane cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Dodawałam też jagody, muszę spróbować jeszcze z wiórkami kokosowymi
Każdy umie zrobić racuchy?

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 14 wrz 2010, o 19:46

sprobuj dac do racuchow przed smazeniemkawaki banana. ale dojrzalego. niesamowity smak

Korczaszko
Posty: 4371
Rejestracja: 9 paź 2007, o 19:58

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: Korczaszko » 14 wrz 2010, o 21:41

Sos do spaghetti można też zrobić z koncentratu - trochę koncentratu, wody, mąki, przyprawy i wychodzi taniej niż słoik (ale ja jestem fanką sosów łowicza). Do tego mięso mielone, cebula i już.
No i jeszcze uwielbiam biały sos na winie, ale to już na wino trzeba wydać min. 20zł więc niezbyt tanie, ale jakie pyszne

Do naleśników to mój ulubiony farsz to:
Kurczak, cebula, pieczarki, papryka, koncentrat i śmietana (tak żeby sos był wyraźnie śmietanowo-pomidorowy), przyprawić i pych. Jeszcze na naleśnik można położyć liść sałaty lodowej i dopiero ładować farsz. Dla mnie naleśniki są pracochłonne (ile można stać i smażyć?), więc skoro uwielbiam ten farsz robię go też jako sos do ryżu, tylko dodać wody i upłynnić go troszkę Nie wiem czy to tanie, ale dobre.

Do ryżu dobry jest też kurczak curry. Czyli kurczak, cebula, koncentrat, curry, słodka papryka, sól, pieprz.
I coś co u mnie w domu funkcjonuje jako strogonow, ale internet pokazuje zupełnie inne strogonowy. Kurczak (choć można używać świnizny, ale ja wolę kurczaka), ogórki kiszony podsmażyć, koncentrat, doprawić i ma się dość kwaśny sosik, który ja bardzo lubię właśnie za tę kwaśność.


A ogólnie to nienawidzę gotować i wolę iść do baru mlecznego, na stołówkę, czy do mojego kochanego cynamonu (mowa o wrocławiu) i wydać ok 10zł. Mniej czasu mi schodzi, nie denerwuje się (a gotowanie mnie strasznie wnerwia - wolę jeść), a nie jest aż tak drogo i wiele tego co jadam na mieście nie chciałoby mi się robić w domu.

Awatar użytkownika
Irminna
Posty: 200
Rejestracja: 10 lip 2010, o 10:58

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: Irminna » 15 wrz 2010, o 10:59

resnick pisze:
4.Składniki mleko, płatki owsiane, banan w kostkę, do wyboru posiekane orzechy lub rodzynki, szczypta soli i łyżka miodu.
Jak? Zagotować mleko i siłą rzeczy wrzucić wszystko. Pogotować.
Ummmmm pycha, właśnie przed chwilą zjadłam (tylko miód dodałam na końcu żeby się nie gotował).
mniam

resnick
Posty: 360
Rejestracja: 17 gru 2009, o 13:53

Re: Samodzielne tanie gotowanie/odżywianie

Post autor: resnick » 15 wrz 2010, o 15:53

Irminna, bardzo sie ciesze tak z tym miodem to pod koniec, ale mi sie dopisac juz nie chcialo

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post