drożdże -kilka pytan

Grzyby, grzybki w naszych lasach, ale także szeroko pojęta mikologia - nauka o grzybach, ich systematyce, budowie, fizjologii, a także znaczeniu dla człowieka
babicz9
Posty: 65
Rejestracja: 4 mar 2011, o 19:34

drożdże -kilka pytan

Post autor: babicz9 » 4 mar 2011, o 19:57

witam
temat troche bedzie mieszany o drożdżach i olimpiadzie
wiec zaczynamy
planuje wystartowac w tegorocznej olimpiadzie biologicznej i rozmyslalem nad doswiadczeniem z drozdzami i roznymi odczynnikami
i z tego co sie orientuje dobrze jest zrobic doswiadczenie w ktorym nie bedzie tzn wynikow polowkowych a wiec w moim przypadku zakladalem ze dany odczynnik albo zahamuje proces fermentacji albo nic do niej nie wniesie<brak wyraznych zmian
pytanie jest tylko takie czy te doswiadczenie jest wykonywalne w warunkach domowych i jakie mam wybrac odczynnikiltchce aby mniej wiecej polowo zahamowala a polowa nic nie zrobila i ich ogola liczba to 8-10 jak bedzie trzeba to dodam do jakich odczynnikow moge miec swobony dostepltoczywisci poza takimi jak sol cukier bo to, to kazdy ma
licze na pomoc i pozdrawiam

babicz9
Posty: 65
Rejestracja: 4 mar 2011, o 19:34

Re: drożdże -kilka pytan

Post autor: babicz9 » 15 mar 2011, o 20:04

mam kolejne pytanie jak dziala na grzyby/drozdze woda utlenionalth2o2 oraz etanol

Jakusz
Moderator w spoczynku
Posty: 2313
Rejestracja: 8 sty 2007, o 22:03

Re: drożdże -kilka pytan

Post autor: Jakusz » 10 kwie 2011, o 12:32

Woda utleniona zrobi z nich masakrę

Etanol jest tolerowany przez drożdże do pewnego stężenia zależnie od gatunku. Są drożdże, które przeżyją wyższe stężenie, inne giną w niższym - stąd mamy niektóre trunki, do których nie jest dolewany alkohol, ale posiadające różną zawartość alkoholu. W trakcie fermentacji etanolowej cukrów jako produkt uboczny wydalany jest przez drożdże właśnie etanol. Gromadzi się w środowisku, aż w końcu staje się dla nich toksyczny.

Nie rozumiem podejścia, że w eksperymentcie ma nie być wyników połówkowych. Dobrze zaplanowany eksperyment może pokazać pewne zależności np. wzrost drożdży w zależności od ilości cukru dodanego do pierwotnej pożywki.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post