mięsiste owoce - oddychanie beztlenowe

Zagadnienia fitofizjologiczne poświęcone badaniom procesów życiowych roślin, funkcjami ich organów oraz warunkami w jakich realizowane są funkcje życiowe roślin.
Awatar użytkownika
essayma
Posty: 491
Rejestracja: 4 kwie 2011, o 18:39

mięsiste owoce - oddychanie beztlenowe

Post autor: essayma »

Dlaczego w dużych, mięsistych owocach zachodzi oddychanie beztlenowe?
Awatar użytkownika
Sucharki z Myszkami
Posty: 413
Rejestracja: 16 lip 2007, o 20:42

Re: mięsiste owoce - oddychanie beztlenowe

Post autor: Sucharki z Myszkami »

Jezeli mam racje jest to spodowdowane tym, ze duzy, miesisty owoc ma male kanaliki, ktore dostarczaja powietrze do wnetrza poprzez mezokarp.
A skoro brak jest odpowiednich ilosci O2 we wnetrzu, to zachodzi zwykly efekt Pasteura - zostaje zniesiony hamujacy wplyw tlenu na glikolize.

Skoro nie zachodzi a)Krebs b)Lancuch Oddechowy, to komorki wnetrza nadrabiaja szlajeca glikoliza, a zeby owa mogla zachodzic bez przeszkod musi odzyskiwac NAD+, stad beztlenowe.

/Sorry, za brak diakrytycznych, jestem komputerowym prawiczkiem:D/
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości