Witam.
Przy dużym wysiłku zachodzić może oddcyhanie beztlenowe, w wyniku czego powstaje zbędny prosukt tj. kwas mlekowy. Bardziej wytrenowani sportowcy mają lepszą tolerację w stosunku do tego prosuktu fermentacji.
Znanym mi sposobem na usunięcie zakwasów jest potraktowanie mięśnia na przemian zimną i ciepłą wodą.
Nie wiem niestety jaka jest tego natura. czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co się wtedy dzieje?
Fermentacja mlekowa.
Re: Fermentacja mlekowa.
Nie wiem, ale zgaduję.
Kwas mlekowy musi być transportowany do wątroby, gdzie jest metabolizowany, więc zmiany temperatur mogą powodować rozszerzenie i kurczenie naczyń, co może przyspieszyć transport.
Kwas mlekowy musi być transportowany do wątroby, gdzie jest metabolizowany, więc zmiany temperatur mogą powodować rozszerzenie i kurczenie naczyń, co może przyspieszyć transport.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 8 Odpowiedzi
- 15020 Odsłony
-
Ostatni post autor: migelo
2 lut 2016, o 14:35
-
- 0 Odpowiedzi
- 2693 Odsłony
-
Ostatni post autor: olxxlo
24 maja 2016, o 21:09
-
-
Fermentacja alkoholowa lub mlekowa
autor: anusiaks » 18 lut 2018, o 17:29 » w Zadania domowe z biologii - 0 Odpowiedzi
- 4894 Odsłony
-
Ostatni post autor: anusiaks
18 lut 2018, o 17:29
-
-
- 1 Odpowiedzi
- 12226 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
21 cze 2015, o 22:51
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości