"Cukry w grzybach"

Masz problem z biologią na lekcjach? Czegoś nie rozumiesz? Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu zadań? Napisz o tym na forum!
Visa
Posty: 2
Rejestracja: 12 paź 2006, o 18:39

"Cukry w grzybach"

Post autor: Visa » 12 paź 2006, o 20:30

czy coś o tym wiecie bo ja nic konkretnego nie znalazłam poza tym że sa w grzybach cukry.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2006, o 21:53 przez Visa, łącznie zmieniany 3 razy.

bagatha

Re: "Cukry w grzybach"

Post autor: bagatha » 12 paź 2006, o 21:37

W komórkach grzybów węglowodanów jest znacznie mniej, niŻ białek i są inne niŻ w roślinach. W grzybach nie ma krochmalu, którego jest duŻo w komórkach roślin, został on zamieniony przez glikogen - substancję zapasową występującą u zwierząt. Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niŻ roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie.

Kod: Zaznacz cały

ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html

stober

!

Post autor: stober » 17 paź 2006, o 13:05

bagatha pisze:Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich.
Rozumiem, Że literówka :) Trehaloza winno być. Równiez mannitol jest charakterystyczny dla grzybów.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post