"Cukry w grzybach"
"Cukry w grzybach"
czy coś o tym wiecie bo ja nic konkretnego nie znalazłam poza tym że sa w grzybach cukry.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2006, o 21:53 przez Visa, łącznie zmieniany 3 razy.
Re: "Cukry w grzybach"
W komórkach grzybów węglowodanów jest znacznie mniej, niŻ białek i są inne niŻ w roślinach. W grzybach nie ma krochmalu, którego jest duŻo w komórkach roślin, został on zamieniony przez glikogen - substancję zapasową występującą u zwierząt. Właściwością glikogenu grzybów jest specyficzny cukier - mikoza czyli tregaloza, spotykany jedynie u nich. Węglowodany grzybów są lepiej przyswajane niŻ roślinne i tak samo dobrze jak występujące w mleku i białym pieczywie.
Kod: Zaznacz cały
ciecinski.eco.pl/grzyby_2.html
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
piśmiennictwo o grzybach poliporoidalnych
autor: Kamila00000 » 8 lip 2015, o 16:58 » w Olimpiady Biologiczne - 0 Odpowiedzi
- 2783 Odsłony
-
Ostatni post autor: Kamila00000
8 lip 2015, o 16:58
-
-
- 3 Odpowiedzi
- 3154 Odsłony
-
Ostatni post autor: kliop
30 lis 2018, o 19:33
-
- 1 Odpowiedzi
- 11463 Odsłony
-
Ostatni post autor: ooo97
29 mar 2016, o 11:38
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości