Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
Awatar użytkownika
mariola2608
Posty: 97
Rejestracja: 19 sty 2012, o 12:07

Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Post autor: mariola2608 » 24 sty 2012, o 15:24

Jak w tytule.
Zrobiłam doświadczenie, ale nie mogłam zbadać pH soku i octu, bo nie miałam papierków wskaźnikowych
1) Jakie pH może mieć pomidor i jakie 10% ocet? (w doświadczeniu pH dwóch substancji miało być takie samo)
2) Ocet na pewno hamuje kiełkowanie nasion rzeżuchy. a pomidor?
3) Może natknęliście się na podobne doświadczenia? Bardzo proszę o linki do podobnych stron

Awatar użytkownika
zoo_
Posty: 2101
Rejestracja: 13 maja 2011, o 15:25

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Post autor: zoo_ » 24 sty 2012, o 15:58

Ocet to roztwór kwasu, więc odczyn ma kwaśny, to samo z pomidorem.
Jeżeli ocet hamuje kiełkowanie nasion, to zapewne pomidor też, ponieważ ma na to wpływ kwaśne środowisko (optimum dla rzeżuchy to, z tego co wyczytałam, obojętne).

Awatar użytkownika
mariola2608
Posty: 97
Rejestracja: 19 sty 2012, o 12:07

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Post autor: mariola2608 » 31 sty 2012, o 18:18

OK - dzięki

Awatar użytkownika
mariola2608
Posty: 97
Rejestracja: 19 sty 2012, o 12:07

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Post autor: mariola2608 » 31 sty 2012, o 18:24

A wiecie może, na jakich stronach można znaleźć uzasadnienia do doświadczenia? (sorki za rymy )

Awatar użytkownika
zoo_
Posty: 2101
Rejestracja: 13 maja 2011, o 15:25

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Post autor: zoo_ » 1 lut 2012, o 14:29

Uzasadnienia do tego doświadczenia na tacy pewnie nie dostaniesz. Musisz poszukać gdzieś w fizjologii roślin o pH podłoża i poczytać jaki to ma wpływ na rozwój rośliny + jakie wymagania ma rzeżucha jakoś to ze sobą połączyć i napisać.

Awatar użytkownika
mariola2608
Posty: 97
Rejestracja: 19 sty 2012, o 12:07

Re: Wpływ soku pomidora i octu na kiełkowanie rzeżuchy

Post autor: mariola2608 » 1 lut 2012, o 17:01

Dobra - tak będę robić.
Dzięki

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post