Problem badawczy i próba kontrolna

Przepisy na proste doświadczenia z biologii. Pomoc w zrozumieniu podstaw biologii i zachodzących zjawisk biologicznych.
NamelessOne
Posty: 76
Rejestracja: 12 lut 2012, o 20:14

Problem badawczy i próba kontrolna

Post autor: NamelessOne » 12 lut 2012, o 20:16

Do dużej kolby stożkowej wlano 0,2 dm3 15% roztworu sacharozy i dodano 20 g świeżych drożdży. Otwór kolby zatkano korkiem, przez który wprowadzono szklaną rurkę z wodą wapienną. W celu odizolowania powietrza do otwartego ramienia rurki wlano nieco oleju. Tak przygotowany zestaw pozostawiono na tydzień w ciepłym miejscu.
a) Sformułuj problem badawczy do tego doświadczenia.
b) Przedstaw projekt próby kontrolnej do tego doświadczenia.

Za pomoc z góry dziękuję.

Misia301093
Posty: 61
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:19

Re: Problem badawczy i próba kontrolna

Post autor: Misia301093 » 21 lut 2012, o 16:44

Czy PK będzie identycznym zestawem pozbawionym wody wapiennej ? Nie wiem , jaki podać problem badawczy.Z tego co wiem to Drożdże rozkładają sacharozę do alkoholu etylowego.

Mam nadzieję,że ktoś odpowie na to pytanie,bo ja również nie wiem jak sobie z tym poradzić.

AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: Problem badawczy i próba kontrolna

Post autor: AnnaWP » 21 lut 2012, o 16:51

Próba kontrolna to np. sacharoza w roztworze bez drożdży. Woda wapienna mętnieje przy CO2, bez drożdży nie będzie oddychania i nie pojawi się CO2.

Problem to pytanie np. czy .?

Misia301093
Posty: 61
Rejestracja: 21 wrz 2010, o 17:19

Re: Problem badawczy i próba kontrolna

Post autor: Misia301093 » 21 lut 2012, o 17:15

Czy drożdże przeprowadzają fermentacje ?

AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: Problem badawczy i próba kontrolna

Post autor: AnnaWP » 21 lut 2012, o 17:37

Zostawiłabym oddychanie komórkowe, bo dopóki drożdże mają tlen, dopóty robią normalne oddychanie tlenowe, nie musi to być fermentacja.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post