Wysalanie białka

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Cytrulina
Posty: 136
Rejestracja: 13 lut 2009, o 12:16

Wysalanie białka

Post autor: Cytrulina »

Na ćwiczeniach z biochemii robiłam m. in. doświadczanie polegające na wysalaniu białka. W efekcie końcowym powinno się zauważyć brak osadu, jednak u mnie on był. Co mogłam zrobić źle, że zaistniała taka sytuacja? Z góry dziękuję za odpowiedź
panbiolog
Posty: 5
Rejestracja: 27 lut 2012, o 18:53

Re: Wysalanie białka

Post autor: panbiolog »

Z tego co wiem, wysalanie to proces dodania stężonej soli właśnie po to aby wytrącić białko, czyli osad powinien się pojawić. Wszystko przebiegło poprawnie:)

Może Tobie chodzi o reakcje wsalania, wtedy dodaje się sól po to by zwiększyć rozpuszczalność białka.
Awatar użytkownika
Mastermind
Posty: 85
Rejestracja: 15 sie 2011, o 13:10

Re: Wysalanie białka

Post autor: Mastermind »

Zgodzę się z panbiolog. Proces wysalania białka ma na celu jego wytrącenie (koagulację) bez niszczenia struktury natywnej (bez denaturacji).
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości