Dlaczego spożywanie alkoholu w niskich temperaturach naraża spożywającą osobę na ryzyko wychłodzenia organizmu

Wspólne rozwiązanie testów z biologii. Wzajemna pomoc w zrozumieniu zagadnień biologicznych z zakresu szkoły średniej.
Awatar użytkownika
Yumi
Posty: 3
Rejestracja: 19 mar 2010, o 14:34

Dlaczego spożywanie alkoholu w niskich temperaturach naraża spożywającą osobę na ryzyko wychłodzenia organizmu

Post autor: Yumi » 1 kwie 2012, o 12:41

1.Wyjaśnij, dlaczego spożywanie alkoholu w niskich temperaturach naraża spożywającą osobę na ryzyko wychłodzenia organizmu i może spowodować śmierć.
2.Szalka Petriego z podłożem wzrostowym, namnożone bakterie od osoby chorej, 6 różnych rodzajów antybiotyków, krążek bibuły. Zaproponuj działania, które pomogą ustalić, który antyb. będzie najskuteczniejszy przy zwalczaniu infekcji u tej chorej osoby.
3.
4.Czy tranulocyty obojętnochonne mają zdolnośc do samodzielnego poruszania się i fagocytowania? Bo monocyty i granulocyty kwasochłonne i trombocyty mają.
Wyjanij w jaki sposob zdolnosc do poruszania sie i fagocyt jest przystosowaniem do funkcji jaka pelnia w organizmie.

Awatar użytkownika
Jane Doe
Posty: 967
Rejestracja: 5 gru 2010, o 17:22

Re: Pytanie

Post autor: Jane Doe » 1 kwie 2012, o 17:01

1.Ponieważ alkohol powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych w skórze i następuje zwiększona utrata ciepła.
4.Tak, mają taką zdolność. eozynofile mają raczej słabe właściwości żerne, większe mają bazofile. Ale trombocyty NIE mają właściwości żernych!
Zdolność do poruszania się umożliwia komórkom dotarcie do miejsc (tkanek), w których pojawiają się patogeny i ich pochłonięcie. Fagocytoza jest skutecznym mechanizmem obronnym chroniącym przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Pozwala na pochłanianie i niszczenie mikroorganizmów.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post