fermentacja alkoholowa

Forum chemiczne zajmujące się badaniem budowy, właściwości oraz reakcji związków chemicznych zawierających węgiel oraz opracowywaniem różnorodnych metod syntezy tych połączeń
węglowodan
Posty: 22
Rejestracja: 10 sty 2008, o 20:57

fermentacja alkoholowa

Post autor: węglowodan » 7 paź 2012, o 19:38

Moje pytanie brzmi jakie cukry ulegają fermentacji alkoholowej? Glukoza to oczywiste, ale czy poza nią inne monosacharydy też?

Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Moderator w spoczynku
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: fermentacja alkoholowa

Post autor: Giardia Lamblia » 8 paź 2012, o 07:45

Jeżeli komórka potrafi enzymatycznie przekształcić inne monosacharydy w glukozę, to tak.

mintera
Posty: 4
Rejestracja: 11 gru 2012, o 17:42

Re: fermentacja alkoholowa

Post autor: mintera » 11 gru 2012, o 17:47

Chciałabym sobie poukładać wiadomości. Czy przy fermentacji zawsze powstanie alkohol etylowy i CO2

węglowodan
Posty: 22
Rejestracja: 10 sty 2008, o 20:57

Re: fermentacja alkoholowa

Post autor: węglowodan » 14 gru 2012, o 19:48

tak

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post