aminokwasy - rozpuszczalność

Ogólne forum chemiczne poruszające problemy chemii ogólnej, nieorganicznej i organicznej
listek242
Posty: 32
Rejestracja: 18 sie 2012, o 10:59

aminokwasy - rozpuszczalność

Post autor: listek242 »

Tutaj jest fragment o rozpuszczalnosć amiinokwasów według którego np. histydyna, cysteina, glutaminian są bardzo słabo rozpuszczalne w wodzie, natomiast w książce Bukały jest napisane, że są one rozpuszczalne w wodzie i decyduje o tym polarność ich ugrupowań bocznych. A przecież np. taka cysteina ma hydrofobowe ugrupowanie boczne, więc jak to w końcu jest?
Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: aminokwasy - rozpuszczalność

Post autor: Giardia Lamblia »

Aminokwasy biogenne obojętne (jest ich 15) dzielimy na polarne i niepolarne (7 i 8 ).

Do polarnych należą:
Glicyna, cysteina, treonina, tyrozyna, seryna, glutamina, asparagina
Niepolarne:
alanina, walina, leucyna, izoleucyna, prolina, fenyloalanina, metionina, tryptofan.

Ugrupowanie (S-H), czyli tiolowe, jest zdolne do uczestniczenia w tworzeniu wiązań wodorowych, więc ugrupowanie to ma charakter polarny. Dzięki niemu cysteina jest rozpuszczalna w wodzie (nawet jak coś jest słabo rozpuszczalne w wodzie to wciąż się w niej rozpuszcza w dostatecznym stopniu, żeby mówić, że się rozpuszcza).

Wszystkie aminokwasy biogenne kwasowe i zasadowe się w wodzie (w większym lub mniejszym stopniu) rozpuszczają.
listek242
Posty: 32
Rejestracja: 18 sie 2012, o 10:59

Re: aminokwasy - rozpuszczalność

Post autor: listek242 »

Bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości