Szanowni Państwo,
zwracam się do Państwa w nietypowej sprawie. Otóż w dniu dzisiejszym, pijąc swoją codzienną porcję wody kokosowej zauważyłem, że ma ona dość dziwny, cierpki smak oraz bardzo ciężki aromat. Po otwarciu łupiny zauważyłem, że sam miąższ również ma zupełnie inną konsystencję i aromat niż normalny. Zanim zorientowałem się, że coś jest z wodą nie tak zdążyłem wypić jej ca 200 ml.
Nie mam szczególnego doświadczenia z napojami wyskokowymi, aczkolwiek myślę, że fakt iż około pół godziny po wypiciu tej ilości eliksiru dane mi było tańczyć balet i śpiewać piosenki po włosku, którego nie używałem od dwóch lat, jest znaczący. Dlatego zwracam się do Państwa, jako pasjonatów mikrobiologii, z następującymi pytaniami:
1) czy, zważywszy na skrajnie niekorzystny stosunek tłuszczy do cukru w kokosie, potężną filtrację zachodzącą w łodydze rośliny oraz obecność kwasu kaprylowego, fermentacja przy udziale drobnoustrojów w nieuszkodzonym, szczelnym (słychać było charakterystyczne syknięcie towarzyszące otwieraniu) orzechu kokosowym jest możliwa?
2) czy Państwa zdaniem ewentualna mikroflora zawarta w miąższu tegoż orzecha mogłaby być interesującym obiektem badań?
Pozdrawiam.
Nietypowe pytanie odnośnie fermentacji (alkoholowej?) wody k
Re: Nietypowe pytanie odnośnie fermentacji (alkoholowej?) wo
Nie wydaje mi się to możliwe, albo ma Pan naprawdę bardzo słabą głowę". Przy bardzo optymistycznych warunkach i specjalistycznych szczepach, można by uzyskać około 15% etanolu. Dla szczepów dzikich taka ilość jest nieosiągalna.
Przy fermentacji wydzielany jest CO2, stąd kumulacja gazu w pojemniku.
Przy fermentacji wydzielany jest CO2, stąd kumulacja gazu w pojemniku.
Re: Nietypowe pytanie odnośnie fermentacji (alkoholowej?) wo
Bardziej podejrzewałabym lekkie podtrucie ewentualnymi produktami ubocznymi", nie wiadomo, co tam wlazło. Mogło poza ewentualnym (i całkiem prawdopodobnym) etanolem, wydalić z siebie coś ekstra.
Jak wyżej - bez destylacji trudno jest przekroczyć kilka procent, 15% to już naprawdę wynik specjalisty.
Jak wyżej - bez destylacji trudno jest przekroczyć kilka procent, 15% to już naprawdę wynik specjalisty.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Którą metodą (fermentacji alkoholowej czy destylacji zacieru) otrzymano pewien napój alkoholowy?
autor: pytam32 » 9 kwie 2020, o 10:39 » w Biologia w szkole - 0 Odpowiedzi
- 2010 Odsłony
-
Ostatni post autor: pytam32
9 kwie 2020, o 10:39
-
-
-
Bilans materiałowy procesu fermentacji
autor: dominika7895 » 7 maja 2016, o 13:48 » w Chemia w szkole i na studiach - 1 Odpowiedzi
- 5151 Odsłony
-
Ostatni post autor: dominika7895
16 maja 2016, o 11:09
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 2108 Odsłony
-
Ostatni post autor: Beggiatoa
6 sty 2019, o 10:51
-
- 0 Odpowiedzi
- 6637 Odsłony
-
Ostatni post autor: Wojszu
9 sie 2018, o 21:54
-
- 0 Odpowiedzi
- 20332 Odsłony
-
Ostatni post autor: Koalala91
19 wrz 2016, o 19:17
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości