Jak nazywa się typowy rodzaj steroizomerii dla cukrów ?

Forum chemiczne zajmujące się badaniem budowy, właściwości oraz reakcji związków chemicznych zawierających węgiel oraz opracowywaniem różnorodnych metod syntezy tych połączeń
Gokuu1
Posty: 134
Rejestracja: 18 mar 2013, o 19:14

Jak nazywa się typowy rodzaj steroizomerii dla cukrów ?

Post autor: Gokuu1 »

Chodzi mi tutaj o cukry proste , są epimery czy anomery ?
Awatar użytkownika
John Smith
Posty: 63
Rejestracja: 8 kwie 2013, o 08:12

Re: Jak nazywa się typowy rodzaj steroizomerii dla cukrów ?

Post autor: John Smith »

Na przykladzie glukozy:
- epimery to izomery rozniace sie konfiguracja grup OH i H przy 2,3 lub 4 atomie wegla
- anomery dotycza formy piersieniowej, sa 2 rodzaje alfa i beta. I chodzi o konfiguracji grup OH i H przy atomie wegla anomerycznym
Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Jak nazywa się typowy rodzaj steroizomerii dla cukrów ?

Post autor: Giardia Lamblia »

Jeszcze dodam, że anomery też są epimerami (po powstaniu hemiacetalu, formy pierścieniowej). To co napisał Constantine, o epimerach dotyczy wzoru rzutowego, przed utworzeniem furanozy/piranozy.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości