cukry redukujące

Forum chemiczne zajmujące się badaniem budowy, właściwości oraz reakcji związków chemicznych zawierających węgiel oraz opracowywaniem różnorodnych metod syntezy tych połączeń
olaslub1
Posty: 25
Rejestracja: 5 kwie 2013, o 17:32

cukry redukujące

Post autor: olaslub1 » 13 maja 2013, o 15:36

jak rozpoznać kiedy cukier taflowy jest redukujący?

Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Moderator w spoczynku
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

[Link] cukry redukujące

Post autor: Giardia Lamblia » 13 maja 2013, o 15:38

Kiedy posiada niezwiązane w żaden sposób (np. wiązaniem glikozydowym) węgle anomeryczne (lub 1 węgiel anomeryczny), to jest redukujący.

Trochę szerszy opis:

reakcja-polisacharydow-z-cu-oh-2-na-zim ... tm#p645935

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post