Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Materiały, notatki, ściągi podane przez użytkowników forum. Metody i sposoby nauki do matury z biologii. Wspólna nauka do matury na forum. Rozwiązania zadań, klucze, odpowiedzi.
Karibu
Posty: 375
Rejestracja: 2 lut 2013, o 11:44

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: Karibu »

A co z tym pytaniem?


19. Dlaczego podczas leczenia chorego komórki macierzyste z krwi pępowinowej są lepsze od komórek macierzystych szpiku kostnego?

agu_712
Posty: 113
Rejestracja: 4 kwie 2013, o 17:52

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: agu_712 »

Na jakiejś stronie banku krwi pępowinowej przeczytałam,że są lepsze bo są genetycznie młodsze".(No wiadomo,pochodzą od noworodka,a te szpiku od organizmu dorosłego).Wiąże się z tym że w ciągu życia na organizm wpływają czynniki chemiczne,UV itp.Pisali tam że jak mlodsze to są skuteczniejsze. Tylko niech ktoś potwierdzi kto wie coś więcej

randomlogin
Posty: 3779
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:11

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: randomlogin »

Poniewaz kasa, jaka banki krwi pepowinowej zgarniaja za jej przechowywanie przyczynia sie do wzrostu PKB i rozwoju polskiej gospodarki, zapewnia troche miejsc pracy i tak dalej. To najwieksza zaleta.
goodman
Posty: 1854
Rejestracja: 17 maja 2012, o 20:50

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: goodman »

randomlogin, to najbardziej rzeczowa odpowiedź.
Awatar użytkownika
Edenista
Posty: 270
Rejestracja: 22 sty 2013, o 20:07

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: Edenista »

I podobno kiszka jest bardzo dobra z tej krwi .d

sadeczanin69
Posty: 3
Rejestracja: 9 maja 2014, o 12:27

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: sadeczanin69 »

Co do waleni do faktycznie - mało powietrza mają w płucach co także zmniejsza wyporność (płuca napełnione powietrzem są dużo bardziej wyporne), a dużo we krwi i mioglobinie, co stanowi bezpośredni rezerwuar tlenu dla tkanek i mięśni. Co do krwi pępowinowej to podobno jej komórki macierzyste mają znacznie większe zdolności regeneracyjne, jest dużo mniejsza szansa na ich odrzucenie przez organizm biorcy a i ich pobranie nie wymaga metod inwazyjnych (ze szpiku robi się wkłucia np do talerza kości biodrowej, co jak wiadomo może być ryzykowne).
A ja bym prosił o rzetelne wyjaśnienie wpływu niedoboru azotu na mniejsze plony z buraka i wpływu GMO na bioróżnorodność.
600asia006
Posty: 270
Rejestracja: 1 maja 2014, o 10:04

Re: Wspólne przygotowania do matury 2014 :)

Post autor: 600asia006 »

Azot jako pierwiastek wplywa na syntezę chlorofilu. Wraz z jego niedoborem, zmniejsza sie intensywność fotosyntezy, a w zwiazku z tym- powstaje mniejsza ilosc glukozy, która jest przekształcana w sacharoze, obecna w burakach cukrowych.

Co do bioróżnorodności- organizmy GMO są bardziej wytrzymałe na zmienne warunki środowiska, są lepiej przystosowane, w zwiazku z tym- wypierają organizmy słabsze.
Mam nadzieje ze pomogłam

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości