Cześć, mam do zrobienia zadanie takie:
Uporządkuj poniższe substancje:
a) 0,2M CaCl2 (aq)
b) 1M sacharoza(aq)
c) 0,4M CaCO3
d) 1,1M etanol
według
-najwyższej temperatury wrzenia
-najwyższej temperatury topnienia
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi wytłumaczył od czego zależą temperatury wrzenia i topnienia, bo nie mam pojęcia jak ruszyć to zadanie
temperatury wrzenia i topnienia
-
- Posty: 231
- Rejestracja: 25 lip 2012, o 14:10
Re: temperatury wrzenia i topnienia
Ogólnie chodzi o ilość moli cząsteczek w roztworze i wartość steżenia. Im wyższe stężenie roztworu tym niższa temperatura krzepnięcia (jak krzepnięcie to odwrotny proces - topnienie) i wyższa temperatura wrzenia.
a) 0,2M CaCl2 (aq)
CaCl2 dysocjuje w wodzie na 2 aniony chlorkowe i kation wapniowy, co w rezultacie daje 0,6mola cząsteczek w 0,2M roztworze CaCl2.
b) 1M sacharoza(aq)
Sacharoza np. nie dysocjuje, dlatego w roztworze pozostanie jedynie 1mol cząteczek.
Resztę spróbuj zrobić samodzielnie. -)
c) 0,4M CaCO3
d) 1,1M etanol
Także ten roztwór, który będzie miał najwięcej moli cząteczek w roztworze będzie miał najniższą temperaturę topnienia i najwyższą temperaturę wrzenia.
a) 0,2M CaCl2 (aq)
CaCl2 dysocjuje w wodzie na 2 aniony chlorkowe i kation wapniowy, co w rezultacie daje 0,6mola cząsteczek w 0,2M roztworze CaCl2.
b) 1M sacharoza(aq)
Sacharoza np. nie dysocjuje, dlatego w roztworze pozostanie jedynie 1mol cząteczek.
Resztę spróbuj zrobić samodzielnie. -)
c) 0,4M CaCO3
d) 1,1M etanol
Także ten roztwór, który będzie miał najwięcej moli cząteczek w roztworze będzie miał najniższą temperaturę topnienia i najwyższą temperaturę wrzenia.
Re: temperatury wrzenia i topnienia
okej, dzięki wielkie za wyjaśnienie )
w takim razie powinno być o tak?
najwyższa temperatura wrzenia: etanol, sacharoza, CaCO3, CaCl2
najwyższa temperatura topnienia: CaCl2, CaCO3, sacharoza, etanol
w takim razie powinno być o tak?
najwyższa temperatura wrzenia: etanol, sacharoza, CaCO3, CaCl2
najwyższa temperatura topnienia: CaCl2, CaCO3, sacharoza, etanol
Re: temperatury wrzenia i topnienia
Drobna korekta:
W roztworach soli (maturalnych) nie ma cząsteczek.
Treść oryginalnego zadania była nieco inna, bo nie można otrzymać 0,4M roztworu wodnego CaCO3 (standardowy, trudno rozpuszczalny związek na poziomie podstawowym). Maksymalne stężenie molowe, jakie da się uzyskać to ok. 7*10-4 M. Ale w zadaniu jest podpucha - należało się zorientować, że ten roztwór CaCO3 to prawie czysta woda z osadem CaCO3 (mieszanina niejednorodna), więc dla tego przypadku efekt ebulioskopowy i krioskopowy będą najniższe.
Obliczając ilości indywiduów dla pozostałych przypadków (pomijamy maturalnie Prawo Raoulta, tworzenie się azeotropu z etanolem - tak chciał autor zadania) możemy uszeregować mieszaniny:
Zgodnie z rosnącym efektem krio- i ebulioskopowym:
CaCO3, CaCl2, sacharoza, etanol
Zgodnie z rosnącą temperaturą wrzenia mieszaniny (czyli tak samo jak rosnący efekt krio- i ebulioskopowym):
CaCO3, CaCl2, sacharoza, etanol
Zgodnie z rosnącą temperaturą topnienia mieszaniny (czyli odwrotnie niż rosnący efekt krio- i ebulioskopowym):
etanol, sacharoza, CaCl2, CaCO3
W roztworach soli (maturalnych) nie ma cząsteczek.
Treść oryginalnego zadania była nieco inna, bo nie można otrzymać 0,4M roztworu wodnego CaCO3 (standardowy, trudno rozpuszczalny związek na poziomie podstawowym). Maksymalne stężenie molowe, jakie da się uzyskać to ok. 7*10-4 M. Ale w zadaniu jest podpucha - należało się zorientować, że ten roztwór CaCO3 to prawie czysta woda z osadem CaCO3 (mieszanina niejednorodna), więc dla tego przypadku efekt ebulioskopowy i krioskopowy będą najniższe.
Obliczając ilości indywiduów dla pozostałych przypadków (pomijamy maturalnie Prawo Raoulta, tworzenie się azeotropu z etanolem - tak chciał autor zadania) możemy uszeregować mieszaniny:
Zgodnie z rosnącym efektem krio- i ebulioskopowym:
CaCO3, CaCl2, sacharoza, etanol
Zgodnie z rosnącą temperaturą wrzenia mieszaniny (czyli tak samo jak rosnący efekt krio- i ebulioskopowym):
CaCO3, CaCl2, sacharoza, etanol
Zgodnie z rosnącą temperaturą topnienia mieszaniny (czyli odwrotnie niż rosnący efekt krio- i ebulioskopowym):
etanol, sacharoza, CaCl2, CaCO3
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 9158 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
14 maja 2018, o 16:22
-
- 0 Odpowiedzi
- 5614 Odsłony
-
Ostatni post autor: Maleństwo
13 sty 2015, o 18:04
-
- 0 Odpowiedzi
- 5922 Odsłony
-
Ostatni post autor: Qsky
25 sie 2018, o 08:26
-
-
temperatura wrzenia etanolu
autor: kinga1505 » 31 sie 2016, o 18:37 » w Chemia w szkole i na studiach - 2 Odpowiedzi
- 11789 Odsłony
-
Ostatni post autor: kinga1505
31 sie 2016, o 21:11
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości