Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?

Masz problem z biologią na lekcjach? Czegoś nie rozumiesz? Potrzebujesz pomocy w rozwiązaniu zadań? Napisz o tym na forum!
Awatar użytkownika
Fagocytuję
Posty: 40
Rejestracja: 6 lis 2011, o 12:53

Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?

Post autor: Fagocytuję »

Skoro w przewodzie pokarmowym wydzielane są enzymy trawiące białka, to one powinny też rozkładać inne enzymy trawienne oraz siebie nawzajem? Jak więc w ogóle w przewodzie pokarmowym może dochodzić do trawienia?
BialaPanna
Posty: 231
Rejestracja: 25 lip 2012, o 14:10

Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?

Post autor: BialaPanna »

Enzymy wykazują specyficzność. Znaczy się rozkładają to co mają rozkładać, a nie wszystko na hurra.
Awatar użytkownika
Fagocytuję
Posty: 40
Rejestracja: 6 lis 2011, o 12:53

Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?

Post autor: Fagocytuję »

BialaPanna pisze:Enzymy wykazują specyficzność. Znaczy się rozkładają to co mają rozkładać, a nie wszystko na hurra.
No jak się przyjmuje pokarm to tam są najróżniejsze białka. Chcesz powiedzieć że enzymy trawiące białka mogą działać na wszystko, tylko nie na inne enzymy trawienne?
BialaPanna
Posty: 231
Rejestracja: 25 lip 2012, o 14:10

Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?

Post autor: BialaPanna »

Sprawa jest złożona. Poczytaj i przeanalizuj proces trawienia pokarmu białkowego. A także o samych enzymach. Jeśli nic Ci się nie rozjaśni to podyskutujemy i dojdziemy do jakiś wniosków. Temat jest zbyt obszerny, by streścić go w jednym zdaniu. -)
Ale to dobrze, że zauważasz pewne zależności i pytasz. Zgłębiaj wiedzę.
cordis
Posty: 601
Rejestracja: 26 mar 2012, o 13:06

Re: Czy w przewodzie pokarmowym enzymy ulegają trawieniu?

Post autor: cordis »

Pozytywista dobre pytanie
ale spójrz idąc twoim tokiem rozumowania można zadać również pytanie dlaczego pepsyna nie ulega denaturacji skoro jest białkiem przebywającym w żołądku gdzie panuje niskie pH - a na przekór zasadom dopiero przy tak niskim pH pepsyna aktywuje się z pepsynogenu i zdobywa zdolności katalityczne związane to jest jest ze szczegółową budową i właściwościami pepsyny.

Co się jeszcze orientuje ale to jest bardzo niepewne to może ma to też związek z tym że pepsyna dobrze hydrolizuje wiązania peptydowe między aminokwasami aromatycznymi których brak w budowie pepsyny ( ale tego nie wiem czy pepsyna zawiera aminokwasy aromatyczne )
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości