Tytuł
Re: Tytuł
Problem w tym, iż badanie organoleptyczne nie jest metodą pozwalającą uzyskać obiektywne wyniki. I nie wiem, czy komisja nie podciągnęłaby angażowania ludzi do określania jakiegoś parametru jako działania niezgodnego z regulaminem.
Re: Tytuł
wg mnie potrzebna byłaby grupa co najmniej 10 osób do testowania smaku i skład tej grupy musiałby być identyczny za każdym razem, pozatym musieliby próbować nie o tej samej porze i nie w obecności innych, bo któryś może zasugerować smak innym.
Re: Tytuł
Ser zamierzam otrzymywać z mleka krowiego pod wpływem podpuszczki i bakterii kwasu mlekowego. Badanie smaku, wydaje mi się, że jest dobrym parametrem, tylko trzeba byłoby sprawdzać smak na większej liczbie osób. A Wy jak sądzicie? Podpowiedzcie coś w tej sprawie. Pierwszy raz biorę udział w takim konkursie i jestem całkowicie zielony w tej sprawie.
- Smile_Forever
- Posty: 1239
- Rejestracja: 17 sty 2013, o 18:41
Re: Tytuł
Osobiście radziłabym badanie innych zmienności, o czym wcześniej napisała AnnaW_UO, bardziej obiektywnych i łatwiejszych w jednoznacznym wyznaczeniu. Można wtedy zastosować konkretne jednostki, zdecydowanie łatwiej jest przedstawić wyniki (co najmniej jeden wykres z danymi w pracy to konieczność).
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
tytuł specjalisty w dziedzinie analityki klinicznej
autor: silwie » 26 lip 2015, o 19:04 » w Biotechnologia - 0 Odpowiedzi
- 9870 Odsłony
-
Ostatni post autor: silwie
26 lip 2015, o 19:04
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości