Skąd monoglicerydy w układzie trawiennym człowieka?

Cytologia, inaczej biologia komórki - nauka o budowie wewnętrznej i funkcji podstawowej jednostki budulcowej organizmów żywych jaką jest komórka.
kingad
Posty: 36
Rejestracja: 1 mar 2014, o 18:41

Skąd monoglicerydy w układzie trawiennym człowieka?

Post autor: kingad »

W podreczniku podaja ze glicerol, wyzsze kwasy zolciowe i monoglicerydy tworza zlozone kompleksy z solami kwasow zolciowyh i stamtad do enterocytow. Ale pytanie skad te monoglicerydy? Przeciez one sie rozlozylyna glicerol ikwasy tluszczowe, to dlaczego autor podrecznika podaje jeszcze monoglicerydy? Prosze bardzo o odpowiedz.
aorta

Re: trawienie uklad pokarmowy czlowiek

Post autor: aorta »

Monoglicerydy, glicerol i kwasy tłuszczowe to produkty początkowego trawienia treści jelita cienkiego z udziałem enzymów wydzielanych przez gruczołu układu pokarmowego. Dalsze trawienie zachodzi z udziałem enzymów mikrokosmków. To tak po macoszemu.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości