Mam problem z następującym zadaniem:
Skrobia jest mieszaniną cząsteczek liniowej amylozy i rozgałęzionej amylopektyny. Skrobia różnych gatunków roślin jest z różną łatwością trawiona przez organizmy cudzożywne. Opisz przyczynę zróżnicowanej możliwości trawienia skrobi pochodzącej od różnych gatunków roślin.
Czy tu chodzi o fakt, że amylopektyna pęcznieje? I w zależności od jej % zawartości w mieszaninie skrobi tak utrudnione bądź ułatwione będzie trawienie?
Na początku myślałem, że to może mieć coś wspólnego z wiązaniami glikozydowymi no ale przecież oba wielocukry posiadaja wiązania α-glikozydowe.
Trawienie skrobi
Re: Trawienie skrobi
Skrobia nie zawsze hydrolizuje się do glukozy. Tylko skrobia niektórych rodzajów roślin np. zbóż może podlegać powolnemu całkowitemu (100%) strawieniu. Skrobię która nie ulega całkowitemu strawieniu nazywamy skrobią oporną. Taka skrobia przechodzi przez jelito grube (błonnik) i wydalana jest z kałem.
Wiem, że to może niezbyt kompletna odpowiedź na zadane pytanie, ale może Ci ta informacja czymś pomogła.
Wiem, że to może niezbyt kompletna odpowiedź na zadane pytanie, ale może Ci ta informacja czymś pomogła.
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: Trawienie skrobi
To za mało. α-1,4-o-glikozydowe są zrywane przez amylazę ludzką.szamich94 pisze:wiązania α-glikozydowe
Jakie wiązania są w amylozie, a jakie w amylopektynie? Odpowiedź na to pytanie będzie odpowiednim naprowadzeniem.
PS. (to wynika z nazwy enzymu)
Re: Trawienie skrobi
Ale pytanie dotyczy organizmów cudzożywnych", a więc nie tylko ludzi. Czym się różni skrobia np. pochodząca z ziemniaka od skrobi pochodzącej ze zbóż? I co wpływa na to, że nie jest w 100% trawiona? Przecież tak, jak napisał Gardzia, składa się ona z amylozy (α-1,4 glikozydowe) i amylopektyn (α-1,6 glikozydowe), z czego amylaza hydrolizuje te pierwsze - czy chodzi o wzajemny stosunek amylozy do amylopektyny? wyłączając skrobię sinicową, bo tam są glikogen i amylopektyny.
Re: Trawienie skrobi
Ale czy wiązania α-1,6 glikozydowe w amylopektynie nie są w mniejszości w stosunku do α-1,4 glikozydowych? Bo takowe w amylopektynie z tego co pamiętam występują tak jak u amylozy (chyba z 90% tych wiązań to α-1,4 glikozydowe, a ok. 10% α-1,6 glikozydowe). Wydaje mi się, że odpowiedzi trzeba szukać we właściwościach chem-fizycznych amylopektyny takich jak rozp. w H20 czy wspomniana już przeze mnie zdolność do pęcznienia i tworzenia zoli. Czy to nie te czynniki mogłyby utrudniać trawienie?
Re: Trawienie skrobi
no właśnie pytanie jest, czy w przypadku wszystkich roślin jest taki stosunek amylozy do amylopektyn.
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: Trawienie skrobi
Doczytałem, to co wcześniej pisałem nie można odnieść do tego problemu (wiązania alfa-1,6-glikozydowe są trawione przez inny enzym, znacznie później).
Należałoby też wspomnieć o ułatwionym dostępie enzymów do wiązań alfa-1,4-glikozydowych (w pierwszej kolejności, te alfa-1,6-glikozydowe rzeczywiście niczego nie utrudniają [jak myślałem na początku]) w amylopektynie - wynika to zarówno z rozpuszczalności w wodzie, jak i nieupakowanej struktury (która jest powiązana z tą rozpuszczalnością).
Amylopektyna rozpuszcza się w wodzie, a amyloza (która ze względu na zwijanie i ciasne upakowanie się łańcucha jest praktycznie nierozpuszczalna) nie. Dlatego skrobia zawierająca znacznie więcej amylopektyny niż amylozy jest dużo szybciej i łatwiej rozkładana, i w efekcie wchłaniana, od tej zawierającej mniej amylopektyny.dmnunited pisze:Wydaje mi się, że odpowiedzi trzeba szukać we właściwościach chem-fizycznych amylopektyny takich jak rozp. w H20 czy wspomniana już przeze mnie zdolność do pęcznienia i tworzenia zoli. Czy to nie te czynniki mogłyby utrudniać trawienie?
Należałoby też wspomnieć o ułatwionym dostępie enzymów do wiązań alfa-1,4-glikozydowych (w pierwszej kolejności, te alfa-1,6-glikozydowe rzeczywiście niczego nie utrudniają [jak myślałem na początku]) w amylopektynie - wynika to zarówno z rozpuszczalności w wodzie, jak i nieupakowanej struktury (która jest powiązana z tą rozpuszczalnością).
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 5267 Odsłony
-
Ostatni post autor: marygarry
12 lut 2017, o 14:18
-
- 1 Odpowiedzi
- 14936 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
21 kwie 2015, o 19:40
-
- 0 Odpowiedzi
- 11142 Odsłony
-
Ostatni post autor: Larsonik
6 kwie 2017, o 19:59
-
-
chymotrypsyna czy trypsyna rozpoczyna trawienie PILNE ! help
autor: cordis » 11 maja 2014, o 14:36 » w Biologia w szkole - 5 Odpowiedzi
- 5167 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
11 maja 2014, o 19:58
-
-
-
hydrolityczne działanie na błonkę skrobi?
autor: eloelo1553 » 7 lis 2015, o 21:02 » w Nauki przyrodnicze - 1 Odpowiedzi
- 5843 Odsłony
-
Ostatni post autor: AnnaWP
8 lis 2015, o 11:55
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości