Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

Dyskusje dotyczące szerokiego spektrum zagadnień z dziedziny chemii, a w szczególności jej podstaw, zmierzających do zrozumienia prostych relacji chemicznych
marcl14
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2014, o 17:38

Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

Post autor: marcl14 »

Wiem, że stopień maleje wraz ze wzrostem stężenia roztworu - ale czy ktoś wie, z czego to wynika?

Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

Post autor: Giardia Lamblia »

W miarę rozcieńczania coraz więcej cząsteczek wody ma dostęp do grup kwasowych/kwasu.

Widać to z reguły przekory (dla stężonych roztworów):

HR, gdzie R to reszta kwasowa

HR + H2O ⇌ R- + H3O+

Dodajemy wody równowaga przesuwa się w prawo (zwiększa się stopień dysocjacji)
Awatar użytkownika
minnie_the_moocher
Posty: 137
Rejestracja: 8 lip 2013, o 21:52

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

Post autor: minnie_the_moocher »

wikipedia pisze:Stopień dysocjacji to stosunek liczby moli cząsteczek danego związku chemicznego, które uległy rozpadowi na jony do łącznej liczby moli cząsteczek tego związku, znajdującego się w roztworze, fazie gazowej lub stopie, w którym zaszło zjawisko dysocjacji elektrolitycznej.
Giardia Lamblia pisze:W miarę rozcieńczania coraz więcej cząsteczek wody ma dostęp do grup kwasowych/kwasu.
A co z poniższą hipotetyczną sytuacją:
Na jedną molekułę kwasu przypada 1*10^9 molekuł wody.
Jak zmieni się stopień dysocjacji zwiększając stężenie kwasu dwukrotnie - dwie molekuły kwasu przypadają na 1*10^9 molekuł wody?
Czy zmaleje? Chyba wątpię. Jeśli tak - proszę wytłumaczyć dlaczego.
Awatar użytkownika
Giardia Lamblia
Posty: 3156
Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

Post autor: Giardia Lamblia »

Wszystko zależy od mocy kwasu, możesz sobie policzyć przy jakiej najniższej stałej dysocjacji będziesz miał stopień dysocjacji równy ok. 50% dla 1 molekuły kwasu przypadającej na 5*108 cząsteczek H2O.
marcl14
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2014, o 17:38

Re: Dlaczego stopień dysocjacji zależy od stężenia?

Post autor: marcl14 »

Bardzo dziękuję! Długo się męczyłem, a to przecież proste

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości