Doświadczenie problem badawczy
- Wesoła Ameba
- Posty: 95
- Rejestracja: 7 kwie 2014, o 16:00
- Giardia Lamblia
- Moderator w spoczynku
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: Doświadczenie problem badawczy
Czy pepsyna wykazuje czynność enzymatyczną (rozkłada białko) w pH obojętnym/kwasowym? (jak obojętnym to hipoteza brzmi, że nie jak kwasowym to brzmi, że tak)
Skąd to wiadomo? Ano należy pomyśleć po co ta pepsyna do rozłożenia białka. Skąd wiadomo czy zadziałała? Jak nie, to coś nam się wytrąci w wyniku gotowania (białko zdenaturuje), jak tak, to nie będzie miało co denaturować.
Ale autor zadania dał też HCl! No właśnie, przecież pepsyna nie działa w pH powyżej 6,5, więc należy uwzględnić również i to. HCl jest mocnym kwasem, łatwo nam obniży pH. Jest obecny w żołądku, tam gdzie pepsyna pracuje.
Łączymy informacje i mamy problem badawczy.
Skąd to wiadomo? Ano należy pomyśleć po co ta pepsyna do rozłożenia białka. Skąd wiadomo czy zadziałała? Jak nie, to coś nam się wytrąci w wyniku gotowania (białko zdenaturuje), jak tak, to nie będzie miało co denaturować.
Ale autor zadania dał też HCl! No właśnie, przecież pepsyna nie działa w pH powyżej 6,5, więc należy uwzględnić również i to. HCl jest mocnym kwasem, łatwo nam obniży pH. Jest obecny w żołądku, tam gdzie pepsyna pracuje.
Łączymy informacje i mamy problem badawczy.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 1 Odpowiedzi
- 5954 Odsłony
-
Ostatni post autor: Tomasz
12 maja 2012, o 07:10
-
- 0 Odpowiedzi
- 6132 Odsłony
-
Ostatni post autor: aniaaniaania
30 sty 2012, o 16:26
-
- 0 Odpowiedzi
- 6400 Odsłony
-
Ostatni post autor: lemkropka
28 maja 2013, o 19:14
-
- 2 Odpowiedzi
- 2211 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adenina_ina
17 lut 2018, o 19:58
-
- 0 Odpowiedzi
- 2252 Odsłony
-
Ostatni post autor: little_disaster
18 lis 2013, o 08:32