Wpływ niskiego zasolenia na rozmiary zwierząt

Problemy zoologii w tym anatomii, fizjologii, morfologii, embriologii, cytologii, również zwierząt domowych
Alpina
Posty: 8
Rejestracja: 30 lip 2014, o 08:14

Wpływ niskiego zasolenia na rozmiary zwierząt

Post autor: Alpina »

Witam

W wielu źródłach podaje się informacje o tym, że karłowacenie organizmów żyjących w Bałtyku (np. omułka czy śledzia) jest wynikiem jego niskiego zasolenia. Nie piszą jednak, dlaczego tak się dzieje. Wie ktoś może, czemu sól ma tak wielki wpływ na te organizmy? Czyżby jakoś znacząco hamowała ich metabolizm - i w jaki sposób?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości