denaturacja białka
denaturacja białka
Mam pytanie, jaka wiedza obowiązuje do matury. Uczyłam się, że denaturacja niszczy III i IV rzędową stukturę białka. W odp. w zbiorze zadań jest, że niszczy II i III. Z kolei na wikipedii, że II, III i IV. A którą odpowiedź mam uznać za poprawną pod kątem matury? W sensie co jest wymagane
- ryniofit8000
- Posty: 1264
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 20:32
Re: denaturacja białka
Można po prostu odpowiedzieć, że niszczy strukturę przestrzenną białek. Do matury więcej nie trzeba.
Re: denaturacja białka
Przecież są czasem pytania, którorzędową strukturę niszczy.
- ryniofit8000
- Posty: 1264
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 20:32
Re: denaturacja białka
paatixx3, na maturze nigdy o to nie pytali i wątpię żeby kiedyś było takie zadanie. Tej informacji nawet wiele podręczników do liceum nie podaje.
Re: denaturacja białka
yhymm no to dziękuje za informacje bo ciągle mnie to dręczyło Jakby ktoś miał coś do dodania to chętnie przeczytam
- ryniofit8000
- Posty: 1264
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 20:32
Re: denaturacja białka
Właśnie zajrzałem do paru książek. Bukała, Cambell, Nowa Era i vademecum Pyłki-Gutowskiej nie piszą o tym. W OPERONie jest, że niszczy trzeciorzędową.
W jakim zbiorze znalazłaś takie zadanie?
W jakim zbiorze znalazłaś takie zadanie?
Re: denaturacja białka
Tydzień po tygodniu do matury Dawida Kaczmarka
Re: denaturacja białka
Skoro niszczy II i III, to oczywiste jest, że IV również. Pominięto ją pewnie dlatego, że nie zawsze występuje.
- ryniofit8000
- Posty: 1264
- Rejestracja: 29 paź 2013, o 20:32
Re: denaturacja białka
AnnaW_UO, raczej chodziło o to, czy rzeczywiście niszczy II
Re: denaturacja białka
W sumie kontrowersyjna była i II i IV.
Denaturacja rozrywa wiązania wodorowe, a to wiązania wodorowe stabilizują strukturę alfa i beta. Zatem rozpadnie się i alfa i beta, a przez to nici ze struktury IIrzędowej - w przernośni i dosłownie
Denaturacja rozrywa wiązania wodorowe, a to wiązania wodorowe stabilizują strukturę alfa i beta. Zatem rozpadnie się i alfa i beta, a przez to nici ze struktury IIrzędowej - w przernośni i dosłownie
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: denaturacja białka
Cóż, tak naprawdę to wszystko zależy od rodzaju czynnika denaturującego.
Wiązania wodorowe są niszczone przez polarne rozpuszczalniki, skrajne pH (niektóre wiązania wodorowe i wszystkie jonowe), mocznik czy guanidynę.
Silne reduktory i sole metali ciężkich niszczą wiązania disiarczkowe
Oddziaływania słabe są niszczone przez promieniowanie UV i wysoką temperaturę.
Oddziaływania hydrofobowe i oddziaływania van der Waalsa przez niepolarne rozpuszczalniki organiczne.
Z definicji jednak denaturacja jak ogólny proces to niszczenie II, III i IV-rzędowej struktury białek. W rzeczywistości z chemicznego punktu widzenia nie zawsze tak musi być.
Wiązania wodorowe są niszczone przez polarne rozpuszczalniki, skrajne pH (niektóre wiązania wodorowe i wszystkie jonowe), mocznik czy guanidynę.
Silne reduktory i sole metali ciężkich niszczą wiązania disiarczkowe
Oddziaływania słabe są niszczone przez promieniowanie UV i wysoką temperaturę.
Oddziaływania hydrofobowe i oddziaływania van der Waalsa przez niepolarne rozpuszczalniki organiczne.
Z definicji jednak denaturacja jak ogólny proces to niszczenie II, III i IV-rzędowej struktury białek. W rzeczywistości z chemicznego punktu widzenia nie zawsze tak musi być.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 2 Odpowiedzi
- 1741 Odsłony
-
Ostatni post autor: Giardia Lamblia
31 paź 2014, o 16:02
-
- 2 Odpowiedzi
- 2509 Odsłony
-
Ostatni post autor: Alus1998
12 lis 2017, o 11:49
-
- 1 Odpowiedzi
- 3243 Odsłony
-
Ostatni post autor: Bauan
19 kwie 2016, o 19:40
-
- 0 Odpowiedzi
- 1333 Odsłony
-
Ostatni post autor: tchorz
5 paź 2014, o 22:28
-
- 1 Odpowiedzi
- 3907 Odsłony
-
Ostatni post autor: fetus
5 mar 2016, o 19:48
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości