oddychanie czerwonych krwinek

Forum biochemiczne poruszające problemy związane z chemią w organizmach żywych, biosyntezą, strukturą, stężeniem, funkcjami i przemianami substancji chemicznych w organizmach
Django
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2014, o 16:31

oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Django »

Kwas mlekowy wedle szkolnych źródeł uważany jest za źródło wzrostu stężenia jonów H+ zaburzając równowagę wewnątrzkomórkową np. podczas intensywnego wysiłku. Przyczynia się to do tzw. kwasicy, co niekorzystnie wpływa na wydolność mięśni.

W czerwonych krwinkach zachodzi fermentacja mlekowa. Jak zabezpieczają się przed analogiczną sytuacją? Dlaczego nie dochodzi u nich do kwasicy?

Pozdrawiam
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: AnnaWP »

Tak jak każda komórka - kwas mlekowy jest odprowadzany i usuwany w wątrobie.
Awatar użytkownika
Marcella
Posty: 247
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:37

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Marcella »

ja mam pytanie trochę inne, ostatnio czytałam, że ostatnie badania dowiodły, że na tzw, zakwasy wpływu nie ma bezpośrednio kwas mlekowy a wysokie stężenie K+ w mięśniach, czy można to jakoś zweryfikować ?

Źródło : Biologia Campbella.
Django
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2014, o 16:31

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Django »

AnnaW_UO pisze:Tak jak każda komórka - kwas mlekowy jest odprowadzany i usuwany w wątrobie.
Kwas mlekowy czy mleczan? Usuwany czy przekształcany? Tylko w wątrobie czy mleczan jest wykorzystywany także do tlenowych procesów uzyskiwania energii [np. w mięśniach]?

Marcella, w którym wydaniu książki?
Awatar użytkownika
Marcella
Posty: 247
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:37

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Marcella »

Django pisze:
Marcella, w którym wydaniu książki?
2012
Seeba
Posty: 1300
Rejestracja: 23 sie 2013, o 13:28

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Seeba »

Django, mleczan to forma jonowa kwasu mlekowego. Jest on jednym z substratów glukoneogenezy, który to proces odbywa się po jego przejściu do wątroby.
Django
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2014, o 16:31

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Django »

A ja mam tu takie dane odnośnie intensywnego treningu mięśni.

"65% kwasu mlekowego przekształca się w dwutlenek węgla i wodę, 20 % w glikogen, 10% w proteiny i 5% w glukozę. Szacuje się, że około 50% mleczanu wytwarzanego podczas intensywnych sesji treningowych jest wykorzystywane przez mięśnie do tworzenia glikogenu, który działa jak metaboliczne paliwo służące do podtrzymania aktywności fizycznej."
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: AnnaWP »

To jakieś bzdury.
Mleczan jest produktem, a nie substratem procesów oddechowych, w dodatku ubocznym i szkodliwym.
Na wikipedii piszą podobnie, ale to nie ma sensu.

Metabolizm glukozy jest w początkowej fazie taki sam:
glukoza w glikolizie przekształcana jest do dwóch pirogronianów.
Jeżeli jest wystarczająco dużo tlenu, pirogronian w mitochondriach przekształcany jest w acetylo-coA i dalej do CO2 i wody.
Jeżeli nie ma tlenu dostępnego, pirogronian trafia na drogę fermentacji. W przypadku mięśni przekształcany jest w nieprzyjemny mleczan. Usunięcie mleczanu odbywa się w procesie glukoneogenezy, która zachodzi w wątrobie, odrobinę w nerkach.

Mleczan nie wchodzi bezpośrednio do cyklu Krebsa.
Django
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2014, o 16:31

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Django »

AnnaW_UO pisze:To jakieś bzdury.
Mleczan jest produktem, a nie substratem procesów oddechowych, w dodatku ubocznym i szkodliwym.
Anna jestes pewna swojego zdania?

"Podstawowym zrodlem energii w miesniu sercowym jest proces spalania kwasow tluszczowych, pokrywa on 60-80% zapotrzebowania energetycznego kardiomiocytow. Pozostale 15% miesien uzyskuje z utleniania glukozy, 15% ze spalania kwasu mlekowego, a ponizej 10% powstaje w procesie glikolizy. (Joanna Syska -Sumińska, 2010)

Co potwierdza szereg badań zanotowanych w poniższym artykule (L. B. Gladden. July 1, 2004 The Journal of Physiology, 558, 5-30):

"Particularly during moderate to high intensity exercise, glycolytic muscle fibres are likely to be producing and releasing La−. While some of the La− escapes into the circulation, some of it may diffuse to neighbouring oxidative muscle fibres which can take up the La− and oxidize it (Baldwin et al. 1977 Stanley et al. 1986 Brooks, 2000). Clearly, La− exchange is a dynamic process with simultaneous muscle uptake and release at rest and during exercise (Jorfeldt, 1970 Brooks, 1985a Stanley et al. 1986 Van Hall et al. 2002). Most of the La− taken up by muscles is removed via oxidation with the absolute rate depending on the metabolic rate of both exercising and resting muscles (Stanley et al. 1986 Mazzeo et al. 1986 Bergman et al. 2000 Kelley et al. 2002). Oxidative skeletal muscles that are contracting in a submaximal steady state condition are ideally suited for La− consumption. Since cardiac muscle is more highly oxidative than even the most oxidative skeletal muscle, it is not surprising that the heart is an active La− consumer. Evidence from several different experimental approaches suggests that as blood [La−], myocardial blood flow and myocardial Graphic increase, La− becomes the preferred fuel for the heart, accounting for as much as 60% of the substrate utilized (Stanley, 1991 Chatham et al. 1999). Tracer studies indicate that essentially all of the La− taken up by the heart is oxidized (Stanley, 1991). Even the brain can take up La− from the blood. Recently, Ide Secher (2000) provided compelling evidence for net La− uptake by the brain, particularly during intense exercise this uptake continued during a 30-min recovery period. Although the contribution of brain uptake to whole body La− uptake is negligible, it is of great interest in the consideration of brain metabolism per se as noted below in the discussion of the astrocyte–neuron lactate shuttle."

Mleczan szkodliwy?

"Recently, members of the first group shot down another white elephant, showing that lactate is not the cause of muscle fatigue (Pedersen et al, 2004) (Avital SchurrJournal of Cerebral Blood Flow Metabolism (2006) 26, 142–152.)

Co mozna zatem o tym myslec? Bzdury? Mozesz odwolac sie Anna do badan ktore obalaja ww. teorie?
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: AnnaWP »

Poczytałam - powiem tylko, że póki co dane w tym artykule są hipotezami, popartymi pewnymi obserwacjami, ale jeszcze nie traktowałabym ich jako pewne.
Prezentowane modele są propozycjami hipotezy.
Django
Posty: 22
Rejestracja: 26 lip 2014, o 16:31

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: Django »

Anna Ten artykuł [w moim poście zamieściłem trzy odnośniki] nie jest odosobnionym przypadkiem. Wykorzystywanie kwasu mlekowego do procesów tlenowych jest obecnie spotykane w literaturze kardiologicznej i nie tylko. Oto kilka przykładów.

[1] Heart rate and fatigue both increase as exercise intensity increases, but we know that heart rate does not cause fatigue. The same is true of lactate. (Dario Fredrick, M.A. Lactate and Lactic Acid - Good or Bad.)
[2] The heart and the brain can actually take up lactate and use it for energy
lactate-faq.pdf
(370.3 KiB) Pobrany 32 razy
[3]it is well established that the brain is capable of oxidizing alternative substrates such as acetate, glutamate, lactate, and ketone bodies (Karl Kasischke, Front Neuroenergetics. 2011 3: 4.)
[4]"Now that we know the brain can run on lactate, so to speak, future studies should show us when to use lactate as part of a treatment, said Gerald Weissmann, MD, Editor-in-Chief of The FASEB Journal. From an evolutionary perspective, the result of this study is a no-brainer. Imagine what could have or did happen to all of the organisms that lost their wits along with their glucose when running from predators. They were obviously a light snack for the animals able to use lactate."(Quistorff et al. Lactate fuels the human brain during exercise. The FASEB Journal, 2008 22 (10)

Uboga w informacje o kwasie mlekowym literatura polska [z wyjątkami] nadrabia literaturą angielską.

A jakimi źródłami Anna dysponujesz?
AnnaWP
Posty: 3453
Rejestracja: 24 wrz 2010, o 12:58

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: AnnaWP »

Podręcznikami - zanim hipotezy staną się ugruntowaną wiedzą, trzeba trochę czasu. Nie jestem specjalistą w tym zakresie, a więc:
a) opieram się na danych, które przetrawiły się już i ugruntowały
b) poczekam z zachwytem nad hipotezą do tego czasu
c) zachowuję ostrożny sceptycyzm - nie odrzucam, ale i nie przyjmuję na gorąco nowych hipotez.
randomlogin
Posty: 3779
Rejestracja: 24 kwie 2010, o 12:11

Re: oddychanie czerwonych krwinek

Post autor: randomlogin »

Te dane maja juz ladnych pare lat. Sa bardziej ugruntowane niz spora czesc tego, co znajduje sie w podrecznikach, zreszta powoli trafiaja tez do podrecznikow, tylko angielskojzycznych.
Nazywanie czegos bzdurami niezbyt miesci sie w definicji ostroznego sceptycyzmu i nie mowie nie, nie mowie tak.
Masz bardzo antyrozwojowe, konserwatywne podejscie - dziwne i niepokojace u o ile dobrze rozumiem, nauczyciela akademickiego.

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości