denaturacja. koagulacja. wysalanie

Forum chemiczne zajmujące się badaniem budowy, właściwości oraz reakcji związków chemicznych zawierających węgiel oraz opracowywaniem różnorodnych metod syntezy tych połączeń
tchorz
Posty: 1120
Rejestracja: 12 paź 2009, o 17:53

denaturacja. koagulacja. wysalanie

Post autor: tchorz »

Białka i denaturacja,koagulacja i wysalanie na poziomie maturalnym. szukam wiadomości.
Maturę niestety juz zdałam i rodzina uważa chyba że wszystko wiem.
Denaturacja białka zwykle nieodwracalna i i zostawia tylko strukturę pierwszorzedową.
Z koagulacją mam problem.
Znalazłam że jest niedwracalna (niektórzy pisza ze to ostatni etap denaturacji) inni ,że odwaracalna koagulacja<eptydyzacja. a jeszcze inni ze tak powstaje jogurt.
Pamietam wysalanie-czyli koloid białkowy po dodaniu pewnych soli ma zaburzoną hydratację i przechodzi w zol w żel. Nie narusza struktury białka. Czy wysalanie= koagulacja
W którym podreczniku do LO znajde ten temat? Pomocy proszę
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości