denaturacja
-
- Posty: 9
- Rejestracja: 26 paź 2014, o 07:43
denaturacja
Czy w wyniku denaturacji cieplnej lub z kwasem trichlorooctowym białka i odwirowaniu a następnie dodaniu odczynnika biuretowego w obuu probówkach pojawi się fiołkowe zabrwienie ?
Re: denaturacja
Ciepło powoduje rozerwanie wiązań wodorowych w cząsteczkach, nieodwracalnie denaturując białko. Reakcja biuretowa Piotrowskiego ogólnie wykrywa wiązania peptydowe, czyli na mój gust zdenaturowane białko nadal będzie wykrywane przez reakcje biuretową. Myślę, że z kwasem trochlorooctowym też otrzymamy fioletowe zabarwienie.
- Giardia Lamblia
- Posty: 3156
- Rejestracja: 26 cze 2012, o 20:19
Re: denaturacja
Denaturacja ciepłem jest związana z niszczeniem oddziaływań słabych.
Natomiast znaczna zmiana pH niszczy wiązania jonowe i niektóre wodorowe.
Natomiast znaczna zmiana pH niszczy wiązania jonowe i niektóre wodorowe.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości