Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobic?

Dyskusje na temat chorób, ich przebiegu, zapobieganiu oraz sposobach leczenia. Opinie użytkowników nie zastępują fachowej wiedzy medycznej i wizyty u lekarza.
Userr1
Posty: 25
Rejestracja: 28 lis 2014, o 22:23

Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobic?

Post autor: Userr1 » 28 lis 2014, o 22:24

Witam.
Chciałbym zapytać o taka rzecz.
Chciałbym wykluczyć lub potwierdzić w sobie niedoczynność tarczycy.
Ogólnie z objawów fizycznych wszystko by utwierdzało, że takowa niedoczynność występuje.
Badanie TSH, 1,5 roku temu było na poziomie 2,5, a w ostatnich dniach na poziomie 3,52, a norma wynosi: 0,27-4,20. Mam 26 lat i jest to chyba za duży wynik.
Nie wiem czy lekarz rodzinny będzie chciał mnie skierować do endokrynologa, więc chciałbym dla potwierdzenia lub nie zrobić jeszcze jakieś badanie odnośnie tarczycy i tego podwyższonego poziomu.
Trochę poczytałem w Internecie i chyba jestem głupi ale nie rozumie tego wszystkiego, bo jest dużo tych oznaczeń FT3, FT4, T3, T4.
Na wszystkie te oznaczenia by zrobić to mnie nie stać będzie i pewnie wszystkie te badania nie są wskazane.
Chciałbym więc zapytać co z tych badań w moim przypadku byłoby zrobić w pierwszej kolejności.
Czy to czasem nie będzie zrobienie przede wszystkim badania FT4 i ewentualnie FT3?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 5874
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Medycyna Lwów » 29 lis 2014, o 09:24

Jesteś facetem, więc:
- choroby tarczycy zwłaszcza niedoczynność jest mało prawdopodobna
- prawidłowe TSH a takowe masz wyklucza niedoczynność tarczycy, stąd dalsza diagnostyka i oznaczanie fT4 jest bez celowe, bo nie ma niedoczynności tarczycy przy prawidłowym TSH. A to że się zmieniło na przestrzeniu jakiegoś czasu to może to być związane z conajmniej 3 rzeczami:
- inne normy laboratoryjne, metoda badania (choć pewnie była to ELISA), ale rozbieżności i tak są możliwe
- stres silnie wpływa na stężenie TSH
- powoli zaczyna rozwijać się niedoczynność, ale jak mówię, w tej chwili jej nie ma. Ja bym radził jako lekarz skontrolować TSH za 3 miesiące w tym samym lab. co ostatnio.

ania777
Posty: 12
Rejestracja: 19 lut 2009, o 14:09

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: ania777 » 5 gru 2014, o 16:05

Eutyreoza jest prawdopodobna, ale nie można wykluczyć wtórnej nadczynności tarczycy, w której obserwuje się wzrost stężeń T4 i T3, przy TSH w granicach normy lub zwiększonym.

Skoro są objawy, to ja bym ich nie bagatelizowała. W końcu leczymy pacjenta a nie wyniki".

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 5874
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Medycyna Lwów » 25 gru 2014, o 11:28

na podstawie tego, że może i się uczysz, a jie rozumiesz, że 90 proc. rozpoznań stawia się TYLKO na podstawie dobrze zebranych wywiadów. Pozdrawiam i życzę owocnej nauki

bechemot
Posty: 55
Rejestracja: 6 mar 2008, o 08:35

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: bechemot » 25 gru 2014, o 17:40

Kaamil pisze:na podstawie tego, że może i się uczysz, a jie rozumiesz, że 90 proc. rozpoznań stawia się TYLKO na podstawie dobrze zebranych wywiadów. Pozdrawiam i życzę owocnej nauki

Nie odpowiedziałeś na pytanie o konwersacje prywatne i gdzie zdobyles doswiadczenie. I pewnie nie odpowiesz.
Skad wiesz ile umiem i co rozumiem skoro nie rozmawialismy o samej tresci porady i nasza konwersacja nie poruszała zadnego tematu sciscle medycznego tylko twojego zachowania - znowu atakujesz bezpodstawnie.
Rozumiem, ze wedlug ciebie pozostałe 10 % nie jest wazne ( widzisz jak samemu latwo sie pograżyć) i mozna radzic ludziom bez tego.
I jeszcze jedno - nie zebrałeś z tym człowiekiem zadnego wywiadu tylko odpowiedziałes na podstawie tego co sam napisał.
Dla Ciebie zbyt wiele rzeczy jest prostych i banalnych - to najbardziej swiadczy o twoim niedoświadczeniu. Chociaz moze imponowac młodszym kolegom z forum.
Podkreslam jeszcze raz - nie rozmawiamy o tresci samej porady. która moze i jest prawidłowa - tego nigdy nie nrgowałam, ale napisana na podstawie za małej ilości danych od pacjenta.

Awatar użytkownika
Padre Morf
Moderator
Posty: 4407
Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Padre Morf » 28 gru 2014, o 05:25

bechemot, czepiasz się bez sensu ]
Podkreslam jeszcze raz - nie rozmawiamy o tresci samej porady. która moze i jest prawidłowa - tego nigdy nie nrgowałam, ale napisana na podstawie za małej ilości danych od pacjenta.
Autor wątku podał swoje wyniki badań i zapytał czy ma niedoczynność tarczycy. Z badań wynika, że jej nie ma, więc całą, dwustronową dyskusję uważam za totalnie bezcelową.

bechemot
Posty: 55
Rejestracja: 6 mar 2008, o 08:35

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: bechemot » 28 gru 2014, o 15:31

Padre Morf pisze:bechemot, czepiasz się bez sensu ]
Podkreslam jeszcze raz - nie rozmawiamy o tresci samej porady. która moze i jest prawidłowa - tego nigdy nie nrgowałam, ale napisana na podstawie za małej ilości danych od pacjenta.
Autor wątku podał swoje wyniki badań i zapytał czy ma niedoczynność tarczycy. Z badań wynika, że jej nie ma, więc całą, dwustronową dyskusję uważam za totalnie bezcelową.
Moze i sie czepiam, dałam sie sprowokowac niepotrzebnie. Po prostu Kamill mnie irytuje. Powinnam byc starsza i madrzejsza. Przeprosiłam juz Kamilla, za bawienie sie jego kosztem. Jestem po prostu przeciwnikiem jakichkolwiek porad przez internet, a zwłaszcza na forum dla ludzi dopiero chcących byc lekarzami.

Awatar użytkownika
Iblis
Posty: 77
Rejestracja: 16 maja 2013, o 16:51

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Iblis » 28 gru 2014, o 18:59

mozna zrobic aTPO (wychodzi duze przy Hashimoto) mozna poczytac

Kod: Zaznacz cały

mp.pl/pacjent/choroby/show.html?id=77782

Awatar użytkownika
Padre Morf
Moderator
Posty: 4407
Rejestracja: 26 gru 2007, o 04:03

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Padre Morf » 28 gru 2014, o 19:19

Moze i sie czepiam, dałam sie sprowokowac niepotrzebnie. Po prostu Kamill mnie irytuje.
To, że Kaamil Cię irytuje nie oznacza, że możesz sobie na forum publicznym urządzać zabawy rodem z gimbazy, jednocześnie zarzucając komuś, że jest niedojrzały. Póki co sprawa kończy się jedynie ostrzeżeniem, ale kolejne tego typu kłótnie skończą się kolejnymi sankcjami.
Jestem po prostu przeciwnikiem jakichkolwiek porad przez internet, a zwłaszcza na forum dla ludzi dopiero chcących byc lekarzami.
Porady internetowe są, będą i mają się dobrze bez względu na to co o nich myślisz W dodatku mogą być bezpieczne, o ile osoba ich udzielająca ma świadomość tego, jak taka porada powinna wyglądać.

Awatar użytkownika
Mårran
Posty: 3873
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 19:17

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Mårran » 28 gru 2014, o 19:25

Kaamil zresztą nie wypowiada się na temat zdrowia pytającego ogólnie, tylko napisał, że nie ma niedoczynności na podstawie TSH, co zrobiłby lekarz w poradni.
Pani Buka

Userr1
Posty: 25
Rejestracja: 28 lis 2014, o 22:23

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Userr1 » 29 sty 2015, o 11:49

Będę robił badania pod kątem niedoczynności tarczycy: TSH, FT3, FT4, antyTPO i anty-TG.

Dostałem skierowanie od lekarza na TSH, FT3, FT4 i te badania zrobię w jednym laboratorium, badania antyTPO i anty TG będę musiał zrobić na własną kieszeń i chciałbym je zrobić w innym laboratorium (duża różnica cenowa). Czy te antyTPO i anty TG mogę zrobić oddzielnie, w innym terminie, w innym laboratorium niż te TSH, FT3, FT4,

Pytam bo słyszałem, że w przypadku badań TSH , FT4 iFT4 ważne jest aby był zrobione z tej samej krwi i w jednym laboratorium, a czy też tak jest z tymi antyTPO i anty TG?

Awatar użytkownika
Medycyna Lwów
Posty: 5874
Rejestracja: 14 sty 2007, o 20:23

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Medycyna Lwów » 29 sty 2015, o 19:53

można rozdzielić, nie bardzo widze sens robić przeciwciała p/tarczycowe zanim nie określi się profilu TSH/fT4, no ale ok.

Userr1
Posty: 25
Rejestracja: 28 lis 2014, o 22:23

Re: Taczyca, tsh 3,52 na 26 lat, jakie jeszcze badania zrobi

Post autor: Userr1 » 24 mar 2015, o 21:43

Zrobiłem wszystkie badania odnośnie tarczycy:

TSH: 4,37 (Norma: 0,27-4,2)
FT3: 3,9 (Norma: 2,0-4,4)
FT4: 1,31 (Norma: 0,90-1,80)
AntyTPO:lt5,0 (Norma: 4)
AntyTG: 13,5 (Norma:lt115)
USG tarczycy: OK (Tarczyca jednorodna, monochromatyczna, regularnych zarysach, niepowiększona,płat prawy o wymiarach: 17x15x61 mm, płat lewy o wym. 217x14x57mm, cieśń 53,0mm Naczynia szyjne prawidłowe, patologicznych węzłów szyjnych nie uwidoczniono.Patologicznych zmian w obrębie tarczycy, nie uwidoczniono.)

Lekarz rodzinny przypisał mi póki się niedostane do endokrynologa tabletki 1x rano pół /h przed jedzeniem EUTHROX N25.

Jak to wszystko wygląda Państwa zdaniem?

ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post