Alkohol i woda są obojętne. W zadaniu 8 tutor marzec 2013 trzeba było uporządkować wg. wzrastająch właściwości kwasowych. W odp. jest, że woda ma właściwości bardziej kwasowe od alkoholu, dlaczego?
Może to wynikać z tego, że woda w minimalnym stopniu dysocjuje a alkohol prawie wcale?
Właściwości lekko kwasowe wody?
Re: Właściwości lekko kwasowe wody?
Bo tak naprawdę woda jest kwasem, jej tzw. obojętność wynika z faktu, że przyjmuje się ją za punkt odniesienia - w końcu jest to najpowszechniejszy rozpuszczalnik na Ziemii i w którym przebiegają wszystkei procesy biochemiczne. Amoniak traktujemy jako zasadę patrząc na jego zachowanie w wodzie. Podobnie z kwasami, patrzymy jak zachowują się w wodzie. Patrząc dalej na kwasowość i zasadowość, to w połączeniach z wodorem weźmy np. grupy 15 i 16, to mamy wzrost kwasowości w dół grupy: NH3, PH3, AsH3, SbH3 BiH3 - amoniak jest najsilniejszą zasadą (co oznacza: najsłabszym kwasem) - BiH3 - najsłabszą zasadą (najsilniejszym kwasem). Podobnie w grupie 16: H2O, H2S, H2Se, H2Te - woda jest najsilniejszą zasadą (i najsłabszym kwasem), H2Te jest najsłabszą zasadą i najsilniejszym kwasem.
Gdyby najpowszechniejszym rozpuszczalnikiem na Ziemi był ciekły H2S (fuj!) to wodę byśmy traktowali jako zasadę, bo H2S byłby punktem odniesienia i byłby obojętny". W końcu zobacz:
Na + H2O === NaOH + 1/2H2
Na + H2S ====NaHS + 1/2H2
Na + NH3 ==== NaNH2 + 1/2H2
Jest to ten sam typ reakcji - wyparcie wodoru z kwasu. Amoniak tak naprawdę powinno się zapisywać jako H3N i wtedy byśmy mieli wzór amidku sodu NaH2N co jest bliższe wzorowi soli. Wypieranie można prowadzić dalej:
Na + NaOH === Na2O + 1/2H2 (tak, da się to zrobić i jest to jedna z metod otrzymywania tlenku sodu)
Na + NaHS === Na2S + 1/2H2
Na + NaNH2 === Na2HN + 1/2 H2
właściwości kwasowe rosną w prawo w okresie: H2O jest silniejszym kwasem niż NH3 - w reakcji NaNH2 z H2O nastąpi tzw. hydroliza - woda jako silniejszy kwas wyprze słabszy z jego soli:
NaH2N + H2O === NaOH + NH3
Tak naprawdę wszystkie otrzymane związki są solami odpowiednich kwasów, nawet NaOH. I wiem że z punktu widzenia edukacji chemicznej, zwłaszcza szkolnej, burzy to cały porządek, ale tak jak pisałem, woda jest punktem odniesienia. Reakcja zobojętniania - wodorotlenku z kwasem - to tak naprawdę wyparcie słabego kwasu (H2O) z jego soli (wodorotlenku) przez mocniejszy kwas.
Reakcja tlenków metali z wodą to tak naprawdę tworzenie wodorosoli:
sól + kwas == wodorosól
Na2SO4 + H2SO4 === 2NaHSO4
Na2O + H2O === 2NaOH
A alkoholany? Alkohole są słabszymi kwasami niż woda - ich sole ulegają w wodzie hydrolizie - wyparciu alkoholu przez wodę. Ponieważ woda jest kwasem, to nie każdą sól da się otrzymać w wodnym środowisku, bo są przypadki, że stopień hydrolizy wynosi blisko 100% (ot, chociażby alkoholany, ale także wiele soli nieorganicznych).
A skoro NaOH jest solą (wodorosolą), to dlaczego zaliczamy go do zasad? A dlatego, że za właściwości zasadowe odpowiadają aniony w solach - zasada zgodnie z przyjmowaną teorią Broensteda jest akceptorem protonu: OH-, NH2-, HS-, F-, NO3- itd, kwas zaś jego donorem: H2O, H2S, NH3, HF, HNO3. Takie alkoholany są solami, ale w reakcjach z ich użyciem wykorzystujemy ich właściwości zasadowe - właściwości anionu alkoksylowego RO-. Tak więc możemy je traktować jako zasady organiczne i nikt się tego nie może przyczepić.
To tyle. Tak jak pisałem, zachowanie w wodzie określa to, czy coś klasyfikujemy jako kwas czy zasadę, ale nie zapominajmy, że tlen należy do układu okresowego - a tym rządzi prawo okresowości, że jego właściwości są pośrednie pomiędzy N a F. A wszelkie podziały i klasyfikacje mają charakter umowny i ułatwiają poruszanie się po związkach i ich reakcjach, ale Do którejkolwiek włożysz mnie szufladki - nóżki zawsze będą mi z niej wystawać".
Gdyby najpowszechniejszym rozpuszczalnikiem na Ziemi był ciekły H2S (fuj!) to wodę byśmy traktowali jako zasadę, bo H2S byłby punktem odniesienia i byłby obojętny". W końcu zobacz:
Na + H2O === NaOH + 1/2H2
Na + H2S ====NaHS + 1/2H2
Na + NH3 ==== NaNH2 + 1/2H2
Jest to ten sam typ reakcji - wyparcie wodoru z kwasu. Amoniak tak naprawdę powinno się zapisywać jako H3N i wtedy byśmy mieli wzór amidku sodu NaH2N co jest bliższe wzorowi soli. Wypieranie można prowadzić dalej:
Na + NaOH === Na2O + 1/2H2 (tak, da się to zrobić i jest to jedna z metod otrzymywania tlenku sodu)
Na + NaHS === Na2S + 1/2H2
Na + NaNH2 === Na2HN + 1/2 H2
właściwości kwasowe rosną w prawo w okresie: H2O jest silniejszym kwasem niż NH3 - w reakcji NaNH2 z H2O nastąpi tzw. hydroliza - woda jako silniejszy kwas wyprze słabszy z jego soli:
NaH2N + H2O === NaOH + NH3
Tak naprawdę wszystkie otrzymane związki są solami odpowiednich kwasów, nawet NaOH. I wiem że z punktu widzenia edukacji chemicznej, zwłaszcza szkolnej, burzy to cały porządek, ale tak jak pisałem, woda jest punktem odniesienia. Reakcja zobojętniania - wodorotlenku z kwasem - to tak naprawdę wyparcie słabego kwasu (H2O) z jego soli (wodorotlenku) przez mocniejszy kwas.
Reakcja tlenków metali z wodą to tak naprawdę tworzenie wodorosoli:
sól + kwas == wodorosól
Na2SO4 + H2SO4 === 2NaHSO4
Na2O + H2O === 2NaOH
A alkoholany? Alkohole są słabszymi kwasami niż woda - ich sole ulegają w wodzie hydrolizie - wyparciu alkoholu przez wodę. Ponieważ woda jest kwasem, to nie każdą sól da się otrzymać w wodnym środowisku, bo są przypadki, że stopień hydrolizy wynosi blisko 100% (ot, chociażby alkoholany, ale także wiele soli nieorganicznych).
A skoro NaOH jest solą (wodorosolą), to dlaczego zaliczamy go do zasad? A dlatego, że za właściwości zasadowe odpowiadają aniony w solach - zasada zgodnie z przyjmowaną teorią Broensteda jest akceptorem protonu: OH-, NH2-, HS-, F-, NO3- itd, kwas zaś jego donorem: H2O, H2S, NH3, HF, HNO3. Takie alkoholany są solami, ale w reakcjach z ich użyciem wykorzystujemy ich właściwości zasadowe - właściwości anionu alkoksylowego RO-. Tak więc możemy je traktować jako zasady organiczne i nikt się tego nie może przyczepić.
To tyle. Tak jak pisałem, zachowanie w wodzie określa to, czy coś klasyfikujemy jako kwas czy zasadę, ale nie zapominajmy, że tlen należy do układu okresowego - a tym rządzi prawo okresowości, że jego właściwości są pośrednie pomiędzy N a F. A wszelkie podziały i klasyfikacje mają charakter umowny i ułatwiają poruszanie się po związkach i ich reakcjach, ale Do którejkolwiek włożysz mnie szufladki - nóżki zawsze będą mi z niej wystawać".
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Hydroliza - kiedy odczyn lekko kwaśny/zasadowy?
autor: Jadwinior » 3 sie 2016, o 18:35 » w Matura z Chemii - 4 Odpowiedzi
- 5530 Odsłony
-
Ostatni post autor: Jadwinior
5 sie 2016, o 18:25
-
-
-
Stała równowaga reakcji autodysocjacji wody a iloczyn jonowy wody
autor: lena1789l » 23 lut 2018, o 15:22 » w Chemia analityczna - 3 Odpowiedzi
- 56030 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
19 gru 2019, o 11:40
-
-
- 0 Odpowiedzi
- 35667 Odsłony
-
Ostatni post autor: steven69
4 wrz 2015, o 10:48
-
- 5 Odpowiedzi
- 23058 Odsłony
-
Ostatni post autor: DMchemik
18 wrz 2014, o 21:25
-
- 0 Odpowiedzi
- 4447 Odsłony
-
Ostatni post autor: Luizkana
19 sty 2020, o 16:39
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości