chorba wysokościowa, efekt Bohra
chorba wysokościowa, efekt Bohra
Dlaczego niskie ciśnienie parcjalne tlenu na dużych wysokościach podnosi pH krwi, powodując chorobę wysokościową? Rozumiem, że choroba wysokościowa wiąże się ze wzrostem pH, co ogranicza dysocjację oksyhemoglobiny, ale jak jest ten wzrost wywołany?
Re: chorba wysokościowa, efekt Bohra
wydaje mi się że zbyt mała ilość tlenu spowalnia działanie buforu węglanowego który utrzymuje pH krwi na stałym poziomie a jak jest za mało tlenu to powstaje nadmiar jonów węglanowych we krwi przez niemożność usunięcia ich poprzez CO2
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
- 0 Odpowiedzi
- 10724 Odsłony
-
Ostatni post autor: LadyFit
29 lis 2016, o 09:03
-
- 1 Odpowiedzi
- 3296 Odsłony
-
Ostatni post autor: 00000000000000000000
4 cze 2022, o 16:08
-
- 3 Odpowiedzi
- 8497 Odsłony
-
Ostatni post autor: akcent
22 sie 2019, o 13:20
-
-
"Krwawe cuda" to efekt działania bakterii?
autor: Marco2001 » 9 sie 2014, o 16:50 » w Ciekawostki biologiczne - 0 Odpowiedzi
- 6716 Odsłony
-
Ostatni post autor: Marco2001
9 sie 2014, o 16:50
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości