Witam wszystkich na forum jako nowy użytkownik.
Mam pytanie, mianowicie co mam za substancję?
Wlałem roztwór wodorotlenku sodu do roztworu siarczanu miedzi. Zrobiła się galareta+ (chyba) woda.
Przesączyłem to przez sączek. Na sączku została większa część tej galarety, miała kolory niebieski, zielony i kilka czarnych grudek.
To co zostało po odsączeniu to jasnoniebieski osad+woda.
Odparowałem wodę. Został jasnoniebieski proszek.
Co to?
Podgrzałem to co mi zostało na parowniczce.
Został ciemnozielony proszek.
Co to?
Wodorotlenek sodu+siarczan miedzi
Re: Wodorotlenek sodu+siarczan miedzi
Nie jestem pewna, wiec napisze to co wiem, ten niebieski osad to Cu(OH)2 a ponieważ jest to wodorotlenek trudno rozpuszczalny to jego ogrzanie powoduje rozkład do czarnego tlenku CuO i H2O, ale dlaczego proszek miał powstać ciemnozielony nie wiem.
Re: Wodorotlenek sodu+siarczan miedzi
To tlenek miedzi znaczy CuO.
Pod wpływem zasad z roztworów miedzi strąca się Cu(OH)2 i rozkłada się on samoistnie, ale szybciej po ogrzaniu do CuO i H2O.
Roztwarza się w kwasach dając roztwory miedzi.
A tak w ogóle to brzmi tak trochę jakbyś robił losowe reakcje w piwnicy i nie miał za bardzo pojęcia co ma z nich wyjść.
Pod wpływem zasad z roztworów miedzi strąca się Cu(OH)2 i rozkłada się on samoistnie, ale szybciej po ogrzaniu do CuO i H2O.
Roztwarza się w kwasach dając roztwory miedzi.
A tak w ogóle to brzmi tak trochę jakbyś robił losowe reakcje w piwnicy i nie miał za bardzo pojęcia co ma z nich wyjść.
Re: Wodorotlenek sodu+siarczan miedzi
Ok, ale tlenek miedzi jest czarny (II) lub bordowy (I). Czemu to jest zielone?
Może cała woda nie została odparowana po prostu?
Może cała woda nie została odparowana po prostu?
Re: Wodorotlenek sodu+siarczan miedzi
Pewnie zbyt krótko prażyłeś/ogrzewałeś. Za pomocą czego i jak długo to robiłeś?
Jeżeli chodzi odparowanie wody to tam nic Ci się nie wypraży więc nie ma jak powstać czarny proszek. Po prostu usunąłeś wilgoć i ewentualnie trochę wody krystalizacyjnej. Cu(OH)2 zawiera wodę konstytucyjną, który po bardzo intensywnym prażeniu przejdzie w CuO w myśl równania Cu(OH)2 T CuO + H2O i dopiero wtedy staje się czarny proszek. Natomiast jak prażyłeś w parowniczce to pewnie za słabo i za krótko, robiłem to w laboratorium i żeby tak się stało to naprawdę musi długo trwać
Jeżeli chodzi odparowanie wody to tam nic Ci się nie wypraży więc nie ma jak powstać czarny proszek. Po prostu usunąłeś wilgoć i ewentualnie trochę wody krystalizacyjnej. Cu(OH)2 zawiera wodę konstytucyjną, który po bardzo intensywnym prażeniu przejdzie w CuO w myśl równania Cu(OH)2 T CuO + H2O i dopiero wtedy staje się czarny proszek. Natomiast jak prażyłeś w parowniczce to pewnie za słabo i za krótko, robiłem to w laboratorium i żeby tak się stało to naprawdę musi długo trwać
Re: Wodorotlenek sodu+siarczan miedzi
Przede wszystkim z opisu wynika, że nie była zachowana stechiometria, a poza tym Cu(OH)2 bardzo łatwo się rozpada na CuO - zielonkawy kolor oznacza, że rozpoczął się rozkład.
-
- Podobne tematy
- Odpowiedzi
- Odsłony
- Ostatni post
-
-
Octan sodu i wodorotlenek miedzi (II)
autor: adrenalina-1-11 » 17 kwie 2018, o 14:34 » w Matura z Chemii - 2 Odpowiedzi
- 7700 Odsłony
-
Ostatni post autor: adrenalina-1-11
17 kwie 2018, o 20:46
-
-
-
Pięciohydrat siarczan(VI) miedzi(II) i siarka
autor: IgaBooh » 2 paź 2016, o 21:02 » w Chemia w szkole i na studiach - 0 Odpowiedzi
- 2078 Odsłony
-
Ostatni post autor: IgaBooh
2 paź 2016, o 21:02
-
-
- 7 Odpowiedzi
- 17534 Odsłony
-
Ostatni post autor: Adax82
30 gru 2014, o 20:11
-
-
Zmydlanie tłuszczów innymi substancjami niż wodorotlenek sodu
autor: Pious » 11 cze 2018, o 20:49 » w Chemia ogólna - 0 Odpowiedzi
- 2279 Odsłony
-
Ostatni post autor: Pious
11 cze 2018, o 20:49
-
-
-
Mieszanina tlenku miedzi i opiłki metalicznej miedzi a rozcieńczony HCl
autor: Kamyczek » 6 maja 2018, o 20:37 » w Chemia nieorganiczna - 1 Odpowiedzi
- 13218 Odsłony
-
Ostatni post autor: Przemek1606
1 cze 2018, o 22:13
-
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 11 gości